Ahad, 17 Mac 2013

Resepi : Snow Cheese Cake

Oklah darling!!! resepi untuk uols lunch or dinner i dah bagi ye.. untuk dihidang kepada suami dan anak-anak tercinta gitew.. resepi Daging Palembang http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/resepi-daging-palembang.html tuhz pun sure mak mertua dan ipar duai pun suka kalau dah namanya orang melayu ye... so dengan hati yang suci teramat-amat.. i dengan selamba untuk kali ke 2 minta plak resepi dari my frenz yang sekarang stay kat Doha , Qatar yea.. untuk resepi untuk uols buat untuk petang ini ye.. desert ok uols.. desert.. penting ye desert.. hehehhehe.. hatta uols lunch resepi malay.. petang atau desert uols i bagi la ala mat salleh plak.. western gitew.. so uols leh try resepi mudah lagi sedap katernya ini.. tqvm ye darlingz Puan Ruby @ kat dalam facebook di panggil Pen Dragon.. si Puan Pen Dragon ini juga ada blog ok.. so if uols nak try resepi-resepi lain leh tengok her blog ye.http://noname-kakipanjang.blogspot.com/. tapi Pen Dragon nihz.. jarang update blog ye.. kecuali if kerajinan melampau beliau datang... so check it out...

nihz rupa kek yang Puan Ruby buat ye...

  • Snow Cheese Cake

    Bahan-bahan:
    100 g tepung gandum
    60 g tepung jagung / maziena
    1 sudu kecil baking powder
    100 g gula kastor
    6 biji telur
    2 sudu besar ovalet
    50g air sejuk (dari peti sejuk)
    75g mentega cair

    topping:
    1 kotak Philadelphia Cream Cheese (250g)
    1/2 tin susu pekat (boleh kurang atau lebihkan ikut citarasa masing-masing)
    Campurkan kedua-dua bahan dan masukkan dlm mixer sehingga licin dan ringan. Sedia untuk digunakan.
    Untuk bahan tabur:
    1/2 kotak Kraft Cheddar Cheese (parut)
    kaedah:
    1. Letakkan semua bahan kecuali mentega cair ke dalam mangkuk pengadun. Pukul bahan pada kelajuan tinggi sehingga putih dan gebu.
    2. Kurangkan kelajuan dan tambah mentega cair. Pukul selama beberapa minit kemudian kaup-balik adunan menggunakan spatula.
    3. Tuangkan ke dalam 9 inci persegi loyang yg dilapik dengan kertas minyak.
    4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu pada 180 C selama 30 minit atau sehingga apabila dicucuk dgn lidi ke dalam tgh kek, tiada kek/adunan yg melekat pada lidi.
    5. Keluarkan dari ketuhar dan selepas 5 minit, keluarkan kek dari loyang, sejukkan.
    6. Apabila kek cukup sejuk, potong kek kepada 2 lapisan. Tuangkan sedikit cream cheese (topping utk dijadikan filling) di atas satu keping dan buat sandwich, letak filling kt tgh2 lapisan.
    7. Cover kek dengan baki topping. Kemudian taburkan dengan keju Cheddar parut.
    8. Sejukkan selama dua jam sebelum dihidangkan.
    lagi gambar kek sedap ini. .yang i kebas dari facebook Puan Ruby yang cute itew huhu...

    nyammm!! kek yang di potong ikut slide kasi sama besar ye...

    kek yang siap di potong..
    Serius mudah ok buat kek ini.. so uols please buat segera.. i tak berkesempatan lagi nak buat.. tapi dah janji dengan adik ipar i dan tengah pujuk my sis untuk buat ye.. sedapnya.. katernya cheese kek ini masuk mulut siap mencair didalam mulut lagi ye. .ehhehehe...bagi uols yang tak tahu apa itu "spatula" kat bawah nihz rupa spatula tuhz ye..lebih kurang la ok..  hehehehe

    gambar spatula nihz pun i kebas dari facebook Pen Dragon.. wakakakak

    Bagi uols yang kurang jelas step no. 6 itew.. maksud yang Puan Ruby sampaikan ialah kek tu belah dua, then letak cream cheese kt tgh2 dia akan jadi dua layer la kek tu..ada cream kt tgh2... iaitu buat seperti kita buat sandwich.. kek itu diibaratkan sandwich ye... wakakakaka..


    pun boleh di buat ala cup cake atau mini cup untuk anak-anak tersayang.. sedapnya.. uols tak terliur ke?.. i dah kecur liur nihz.. heheh.. ada gak pi cari kat mana jual cheese cake jap lagi.. .huhu

    Oklah uols sila try cepat ye... dari uols beli punyalah mahal satu slide cheese cake tuhz. .baik uols buat sendiri je yea.. buatlah sama-sama anak-anak uols.. dah siap kot-kot uols rasa nak sedekah kat i.. dialu-alukan ye.. manalah tahu kot-kot time uols masak tuhz i kelaparan dan berada dikawasan berhampiran.. i boleh tumpang sekaki menghabiskan dan beri komen masakan uols.. bolehhh??? ala-ala juri masterchef gitew.. wakakaka.. oklah darlingz see uols next entry.. tqvm ye Puan Ruby yang cute miut ( i dulu time study selalu lepak bilik Puan Ruby datang menumpang makanan ye.. hahahha )... atas resepi mudah ini.. luvvv!!!!

    2 ulasan:

    penDragon berkata...

    Hi darling!

    I lupa pulak nk bagi you link resepi asal dia. I amik dr sini:http://mamafami.blogspot.com/2012/10/snow-cheesecake.html

    waaaaaaaaaa...I terharu sgt!!! you still ingat kenangan dulu2 time kita study. I rasa you patut buat entry cerita pasal jaman study. mmg x dpt dilupakan! you ingat tak, masa kita habis study, you kerja kt Bryanston/Sediakawal. I kerja kt DZJ. Then, I dpt kerja kt Gebeng, you pun kerja area Gebeng jugak. Lepas tu, terus I tak jumpa you dah sampai jumpa balik kt FB...

    qisya khadeeja berkata...

    Haha... Bgs gak idea tuhz... Sekrg pn i ingt nk wat entry tmpt2 yg i pnh lawati.. Pn xbkesempatan ye.. Huhu... Ada msa nnti i wat la.. Insyaallah... Kelakor ingt2 memori dlu ye..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...