Rabu, 25 November 2015

PERBEZAAN BUAH DELIMA DARI CHINA DAN THAILAND

Buah Delima dari Siam atau Thailand yang berwarna merah hati dan berkulit putih kuning

Ketika ini adalah musim buah delima dari China dan Buah Delima dari Siam atau Thailand.

Buah delima dari ke dua-dua negara ini seakan-akan sama, iaitu ke dua-dua jenis buah delima dari negara China dan Thailand , kulitnya berwarna putih atau kekuning-kuningan berbeza dari buah delima dari negara lain yang kulit buah delima berwarna merah pekat dan isi buah delima juga berwarna merah pekat.

Size buah delima dari negara China dan Siam atau Thailand juga sama. Ada dari jenis size yang besar, sederhana dan kecil.

Jika saya ingin membeli buah delima, biasanya saya akan bertanya kepada penjual buah delima tersebut sama ada buah delima itu adalah dari China atau datangnya dari Thailand atau Siam?.

Kebiasaanya, peniaga buah delima jujur menjawab tetapi jika anda sendiri ragu-ragu anda boleh meminta penjual buah menunjukkan contoh buah delima yang telah di buka atau di potong dua.

Buah Delima dari Siam atau Thailand, isinya lebih berjus dan berwarna merah hati dan manis sekali.

Berbeza dari buah delima dari China, isinya berwarna putih tetapi tetap manis, tetapi ia isi buah delima dari China kurang berjus dan agak kering. Buah delima dari China lebih murah berbanding buah delima dari Thailand atau Siam.

Ketika musim buah delima ini, saya lebih suka memilih delima dari Siam atau Thailand berbanding dari China kecuali jika saya tidak mempunyai pilihan lain.

Buah delima dari Turki, India, Pakistan atau Spain jauh lebih mahal. Malah ada yang berharga belasan Ringgit Malaysia.

Ia buah Delima dari negara tersebut , lebih sedap dan bermutu. Kulit buah delima dari negara tersebut berwarna merah pekat dan isi buah delima tersebut juga merah pekat dan tinggi anti oksidan.

Tetapi jangan lupa, buah delima dari Siam atau Thailand adalah kawasan tanah yang lebih dekat dengan geografi Malaysia dan tanah yang hampir sama dengan tanah di Malaysia.

Ada perkara-perkara yang perlu bacaan lanjut untuk mudah difahami. Walau bagaimana pun , ketika bukan musim buah delima di Siam atau Thailand , ada masa-masanya saya membeli buah delima merah dari negara lain seperti India ,atau Pakistan yang jauh lebih murah dari SPAIN.

Buah DELIMA amat kaya dengan khasiat baik bagi golongan wanita dan lelaki.

Buah yang terkenal sebagai 'super fruit' ini adalah buah yang kerap di jadikan jus dan tambahan bahan dalam setiap produk kecantikan dan kesihatan.

Jika anda membeli jus delima pilihlah jus delima organik tanpa gula, terutama jika anda sendiri sukar membeli buah-buahan di pasar-pasar atau pun di pasaraya.

Ia lebih baik dari anda lansung tidak menikmati buah delima yang tinggi khasiat ini.

Sekian sahaja perkongsian artikel untuk kali ini.

Sila cari buah delima di pasar-pasar berdekatan anda dan jadikan buah delima ini antara buah kesukaan anda.

Selamat menikmati buah delima anda.

Jangan lupa, kulit buah delima putih amat sesuai sebagai remedi penyakit buasir yang di campur kunyit dan daun inai dan kemudian di kisar dengan air mineral. Amalkan remedi ini hanya untuk 3 hari berturut-turut untuk kesembuhan penyakit buasir. Kemudian , amalkan menikmati buah delima sebagai supplement harian bagi menyembuhkan masalah sakit buasir.

Selamat mencuba.

Terima kasih.


Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...