Ahad, 17 Mac 2013

Resepi : DAGING Palembang


Darling!!!! selamat hari minggu.. hehehe.. so kali nihz.. i dengan hati yang suci konon-kononnya... dengan ini dengan penuh selamber badaknya.. memohon resepi dari my frenz since sekolah menengah ok.. untuk berkongsi resepi kat my blog... my fren tuhz i panggil Tahrun jek.. dan sekarang stay kat Arab.. dah ala wanita arab ye uols... so ke"terer"an Tahrun tuhz memasak tiada disangkal lagi hokey!!! dari wat mee kuning sendiri , wat kopok lekor sendiri serah saja pada dia ye.. tak termasuk segala jenis kek , tart lagi ok.. dont worry uols ambil dulu resepi nihz.. try masak untuk lunch or dinner uols.. next week i akan wat muka tak tahu malu untuk minta resepi dan pic dari dia lagi ye.. wakakakakak.. so enjoy & please try!! i pun nak try gak wat.. tapi tak taw biler tuhz yea.. wkakakak..

Daging Palembang yang siap dimasak
So leh tengok bahan-bahan dan cara membuatnya seperti di bawah ye...

Bahan-Bahan

Bahan: (copy & paste dari Blog ye Tahrun cakap resepi ini.. hehehe)
700 gm daging - potong lebar & nipis
2 btg serai dititik
500 ml santan pekat (sedap lg gantikan dgn kerisek - 3 sudu bsr)
1 cwn kicap pekat manis (akak letak 3/4 cwn je, guna kicap ABC)
Minyak utk menumis

Bahan Kisar:
1 labu bwg besar
5 bj bwg merah
3 ulas bwg putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 tangkai cili kering

Bahan Tumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

Cara Masak:
Panaskn minyak, tumis bhn tumis sebentar. Masukkan bhn kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan daging, gaul sebati. Tutup kuali dan masak dgn api sederhana hingga keluar air daging, masak seketika lg.
Masukkan kicap diikuti dgn santan ( atau kerisek). Gaul dan masak hingga daging benar2 lembut, kacau sesekali.
Akhir sekali masukkan garam secukup rasa shj. Masak hingga kuah agak pekat dan naik minyak.. Tutup api.
 

sedap di makan panas-panas dengan nasi panas ok...
Oklah darlingz.. confirm sedap ye masakan daging nihz.. so please try asap.. dah try tuhz.. kalau ada lebih, jgn segan-segan ajak sekali i makan ye.. mana taw i berada berdekatan kawasan uols time uols dah siap masak tuhz.... wakakakakaka.. oklah darlingz.. see uols next entry! tqvm Tahrun yang cantik  (actually Tahrun nihz my frenz paling HOT ye kak sekolah dulu.. harap maklum.. heheheh) atas gambar dan resepi ini.. luvvvv!!!!

**** Need desert untuk di hidangkan untuk family petang ini? nak jimat duit tak perlu beli kek sedap?? leh try resepi best nihz ye...  http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/resepi-snow-cheese-cake.html luvvv & muaaahhhhzzz!!!


Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...