Ahad, 24 Mac 2013

Nak NAIKKAN TRAFIK BLOG?


nak blog ramai peminat macam SPICE GIRL??? hehehehe

I sedar diri ok uols.. i nihz barulah sebulan jagung blogging nihz.. heheheh start 1st Febuari 2013 ye.. so siapalah i untuk bagi tips-tips untuk tambah trafik di blog nihzzzz??? siapaaa??? who am i???? tapi kerana i jenis tak sedar diri.. muka memang selamba kucing yang mengiau-ngiua minta makanan tak kira siapa yang dia jumpa.. so dengan penuh tidak malunya.. mempersembahkan TIPS UNTUK MENINGKATKAN TRAFIK BLOG for uols..... tqvm ye kepada http://carigold.com/ .. diatas thread dan tips ini... ( i sekarang dah pandai join forum ye uols sejak blogging nihz.. tak sampai 1 wex sebenarnya..hehehehehe.. untuk menambah pengetahuan gitew...).. so ini antara tips-tips yang diberikan oleh ahli-ahli forum carigold.com yang sangat baik hati dan rajin berkongsi pendapat.. muuahhhhhhhzzzz!! muaaahhhzzz!! gitew.. so check it out... luvvvvv!!!!

1. Mempunyai gaya bahasa yang senang difahami

2. Tidak mempunyai terlalu banyak iklan berbanding isi (orang nak baca isi ye...)

3. Rekabentuk layout yang menarik dan ringkas dan loading time yang laju. (pelawat akan mudah klik X ye kalau loading time lama. .so please kurangkan widget, grafik @ gambar bersaiz besar)

4. Jangan letak audio kat blog.. kadang-kadang menggangu pelawat. (macam lagu , video dll.. we ouls leh buka youtube sajork ye if nak dengar lagu atau tengok video..heheheh)

5. Guna bahasa yang baik. .Jangan guna bahasa pasar sangat dalam blog..

6. Tumpukan kepada niche tertentu jangan terlalu rojak..

7. Gambar yang menarik... (a picture worth a thousand of word! kekadang ramai yang lebih suka tengok pic dari isi ye.. hehehe)

8. Bahasa perlu disesuaikan dengan target market dan umur. (pemilihan font pun penting ye...terus pangkah jika pilihan fontnya ntah pe2...)

9. Pemilihan template blog yang lebih kepada profesional.. (i pening kepala kalau tengok blog yang colorful dan semak..., habis semua nak letak ye...terus i tekan X)

10. Update and keep update. (jangan lupa perbanyakkan kata kunci untuk pemilihan sesuatu "niche", update and keep update jugak. .tapi jgn la plak pi copy paste dr blog blogger lain ye.. piiitammmmm!!!)

11. Suka blog yang menulis apply letak numbering... terarah kemas dan fokus. Warna font dan background mestilah serasi. (same with me )

12. Membuat screen shot menggunakan videos supaya lebih real dan mengujakan. (i tak pernah wat lagi.. heheheh)

13. Blog menjana pendapatan cerita sebenar bukan hype yang direka-reka nampak mudah je semua.. (tepat sekali)

14. Sukakan tajuk entry yang friendly search engine, menarik dan 3 baris pertama ayat di perenggan pertama sangat mengujakan. (wahhh!!! kena belajar nihzz)

15. Rapatkan diri dengan visitor... jika mailing list. .gunakan bahasa yang santai dapat eratkan lagi blogger dan visitor.(tak sempat lagi nak wat.. hhuhhu)

16. Rapatkan diri dengan visitor melalui acara-acara turun padang dan gathering ke... (nihz cari jodoh apa nihzz??? heheheh...)

17. Sediakan template yang paparkan Recent Post dan Recent Comments.. (belum masanya utk i.. bolehhh?)

18 . Mempunyai header atau motto blog yang menarik. ( i luvvvv my lifeeeee!!! ohhhhhh uhhh!! heeheheh)

19. Contest @ freebies untuk readers. Banyak reader cuma lurker, selalu masuk blog kita tapi tak pernah aktif untuk tinggalkan komen @ subcribe... (pun i tak wat lagi ye.. baru lg my blog nihzzz)

20. Satu post tuhz biar ada flow.. intro, isi , kesimpulan @ penutup. So readers boleh expect apa yang diaorang akan dapat bila habis baca satu post..(alhamdulillah i dr awal dah amalkan..heheheh)

21. Display kategori-kategori yang ada dalam blog. Kadang-kala ada readers yang berpotensi untuk jadi reader tetap tapi kerana tidak tahu skop sesuatu blog, dia blah terus. (Please take it serius - mujur dr mula-mula dah start amal..heheheh)

22. About me page. Cerita serba sedikit pasal diri sendiri @ selitkan gambar. Penting untuk bina kredibiliti especially bila promote @ jual barang. (tak sempat lagi nak wat..heheheh)

23. 6-10 recent post (title) letak sama ada kat sidebar @ atas @ bawah blog. If user datang dari search engine selalunya diaorang akan sampai dalam single post. Kalau ada recent post, reader bleh tahu fokus atau arah tuju blog secara amnya. Mudahkan readers untuk mengenali blog anda dan kurangkan klik-klik yang tak perlu untuk readers. (pun i tak sempat wat...)

24. Penulis kena layan juga komen-komen dari readers. Kalau tak leh selalu, kadang-kadang pun dah ok. Make their presence felt. (betul tuhz.. pun kdg2 xperasan komen ..camne?)

25. Contact form, penting untuk orang tanya produk-produk yang dijual atau mungkin tips yang ada dalam post tidak boleh pakai , so reader boleh consult dengan penulis.

26. Related post di akhir setiap post.  Reader boleh cari maklumat tambahan @ yang berkaitan. (pun dah lama i amalkan ye...)

27. 1 post 1 PAGE sahaja. Sesetengah blog suka buat multiple page dalam 1 post. Memang ramai if jumpa blog jenis ini , tak mungkin akan datang lagi. . Kecualilah isi memang panjang, kena buat multiple page. (sebenarnya i pun krg faham.. tp i wat-wat je la faham.. hihihiihi)

28. Search function above the fold. Jangan la letak kat bawah sangat @ tersembungi sangat.. Ramai tak suka scroll sampai ke bawah semata-mata nak cari search function. (mujur la search function i tengah2.. kihkihkih)

29. Menggunakan size font yang sesuai. .tak terlalu besar atau tak terlalu kecil. (gunalah font Arial ,Times New Roman atau yang sesuai dengannya ye..paling sakit jiwa if baca blog yang guna tulisan yang duk sambung2 tuhz.. aduila... terus tekan X.)

30. Mempunyai contact form atau report tentang apa-apa masalah yang ada diblog atau untuk bantuan dan apa-apa pertanyaan. Ini membantu blogger untuk memperbaiki apa-apa kekurangan di blog. (I xreti buat lah.. helpzzzz!!!)



ok.. yang itu tips dari Carigold yang i baca ye... dari i sendiri pula yang baru menjadi readear blog dan blogger nihz

1. Be your self... (tak perlu tiru cara penulisan dan blog blogger lain.. especially famous blogger)

2. Motif asyik letak picture uols??  (lainlah blog uols ala-ala VICTORIA SECRET).  jika reader macam i. .selain untuk fun.. i juga suka blog yang banyakkan tips dan informasi yang berguna bagi menarik minat i.. dan i juga buat begitu untuk menarik minat my readear.. apa guna jika percutian tapi tidak disertakan dengan maklumat sejarah dan info yang i sebagai readear perlukan..setakat gambar? lebih baik i folow intagram atau buka facebook ye.. hehehe.. fuiyoo..statment laser amat ye.. aduih..hehehhe

3. Lebih suka baca blog yang bukan dicopy dari blog lain.. banyak kali i perasan bila singgah di kebanyakan blog.. entry itu lebih kurang sama sahaja dari blog lain.... memang faham ramai blogger setakat copy & paste.. tapi apakata lakukan sedikit research dari copy & paste dari blog blogger lain.. ataupun pergi baca dan cari majalah.. lepas itu taip.. atleast ia dari daya usaha blogger itu sendiri untuk menaip walaupun penulis asalnya turut diletakkan nama di entry tersebut... bagi reader yang berpengalaman.. mereka boleh tahu samaada entry uols dicopy paste atau tidak... so please take serius about this.. kecuali jika entry itu disponsor.. 

4. Target market memang penting.. so i memang ada target market untuk label-label and entry tertentu..yang i buat...dan i rasa memang ramai blogger sekarang begitu..

5. Tahu hala tuju ur blog... (it very important if uols nak promote product so.. try focus kepada apa yang uols nak promote)



Oklah darling..hopefully entry ini berguna untuk para blogger atau uols yang berminat atau baru berjinak-jinak menjadai blogger. so ini saja untuk kali ini.. so lepas ini. .i akan cuba untuk buat entry "CINTA ONLINE" pula ye.. heheh..so see uols next entry..luvvvv!!!




4 ulasan:

Noor Azelina berkata...

salam...tips yang menarik..sy pun new blogger jgk...jom follow saya di http://arezie86@gmail.com

Muhammad Syakir berkata...

Thanks untuk tips ni ye :)

Muhammad Syakir berkata...

Thanks untuk tips ni ye :)

qisya khadeeja berkata...

ur welcome noor & syakir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...