Rabu, 1 November 2017

Apakah Semua Jenis Gula JAHAT?



Cari gula Yang tidak di bleach, Non GMO,  tiada sulfur dan organik 


Apakah Gula Semuanya Jahat dan Tidak Bagus Sama Sekali? 

Assalammualaikum dan salam sejahtera. 

Gula itu jahat.  Ia makanan kanser.  Ia penyebab banyak penyakit termasuk kulit berkedut dan otak cepat menjadi tua.

Itulah gula,  hatta gula Organic dari tebu asli asalkan ia bernama gula ia tidak bagus untuk tubuh. 

Makanan Yang kita nikmati kebanyakannya sudah mempunyai gula asli. 

Dari beras atau nasi, gandum,  buah,  barli dan segala macam lagi. 

Itulah gula,  bukan menyangkal Info diatas namun setiap yang dicipta oleh Tuhan  pasti ada kebaikan tertentu jika bijak mengetahui kegunaan dan Kebaikannya. 

Tahukah anda gula adalah makanan sihat dalam perubatan Yunani? 

Malah mencampuri gula dalam sesetengah makanan meningkatkan khasiat dan segala galian hampir 10x ganda dalam tubuh.  Bukankah ini sesuatu yang amat bagus untuk kesihatan dan tubuh anda. 

Malah kajian dari Dr Suri Roowi,  Saintis MARDI mengatakan dalam Facebook beliau bahawa  

Kajian menunjukkan bahan berkhasiat (yang mempunyai struktur C-conjugate) mempunyai aktiviti;
a. antioksidan yang kuat
b. antikanser dan melindungi hati
Bahan ini banyak didapati dalam.
a. kulit limau kasturi
b. daun belalai gajah
c. gula merah organik (molasses)

****Bagi mendapatkan penyerapan khasiat yang optimum, daun belalai gajah @ kulit limau kasturi perlu ambil bersama-sama sumber gula (contohnya madu) dan fiber yang mencukupi kerana bahan ini agak sukar dipecahkan dalam usus besar manusia

Dr Suri Roowi
Principal Scientist  & Deputy Director
MARDI

** Anda boleh follow Dr Suri Roowi di Facebook. 

Kajian terbaru beliau juga menunjukkan Teh Hijau yang terkenal sebagai minuman anti kanser di kalangan penduduk Jepun akan meningkat khasiat kepada 10x ganda jika di tambah gula asli seperti madu atau gula kabung (gula Putih tidak termasuk). 

Untuk lebih enak dan lebih khasiat anda boleh perahkan sekali limau kasturi ke dalam teh hijau anda sekaligus meningkatkan berkali-kali ganda khasiat untuk tubuh anda. 

Tidak kira apa pun diet anda,  anda harus tahu apakah makanan yang bagus untuk ditambah gula untuk meningkatkan penyerapan dan khasiat makanan itu sendiri. 

Gula yang telah di bleach sama sekali harus di jauhkan. 

Antara gula Semulajadi yang di syorkan termasuk madu,  gula kabung, gula nira,  raw cane sugar, gula kelapa, gula Molasses dan seboleh-bolehnya pilih yang organik tanpa racun,  tanpa GMO dan tanpa 'bleach'. 

Ini sahaja Info mengenai Khasiat dan Kebaikan Gula untuk anda. 

Terima kasih 






2 ulasan:

Siti Yang Menaip berkata...

nice sharing.. ada juga yang gantikan dengan stevia kan =)

Qisya Khadeeja berkata...

Mengikut kajian daun stevia kering atau segar sahaja yang bagus bukan yang telah di proses dan dinamakan stevia.

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...