Chapati Rendah Gluten, Koko Pisang Tanpa Gula |
Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Musim hujan dan sejuk ini. Selera pasti bertambah.
Anda tentu mahukan sesuatu yang kenyang lama dan menghangatkan tubuh anda.
Kurangkan nikmati roti, biskut atau makanan bergoreng.
Tukarkan kepada menu lebih sihat seperti Chapati dan adun resepi lebih enak dan sedap.
Untuk kali ini menu ringkas dan sihat untuk anda cuba.
Berikut ialah resepi mudah
CHAPATI RENDAH GLUTEN, KOKO PISANG TANPA GULA
Untuk menu sihat anda cuba baik untuk sarapan pagi atau makan petang anda.
Bahan-bahan
Tepung wholemeal atau tepung gandum penuh organik
Minyak sapi asli dan tulen dari susu lembu 100%
Koko asli (organik atau van hauten)
Pisang masak mengikut citarasa anda
Kismis hitam organik
Kayu manis ceylon (serbuk atau ditumbuk)
Garam Pink himalayan
Telur tanpa hormon (jika suka dan ingin lebih lembut)
Cara Membuatnya
Lecek pisang bersama koko, garam, kismis serta minyak sapi.
Setelah pisang hancur, campurkan tepung dan kulit kayu manis.
Tambah telur dalam bancuhan jika suka.
Goreng di dalam kuali tanpa minyak.
Siap untuk di makan panas.
Ia enak di makan bersama buah pilihan anda.
Selamat Mencuba Resepi Sihat dan enak ini.
****Pastikan anda kurangkan penggunaan tepung dan lebihkan Pisang.
Koko yang lebih banyak akan membuatkan Chapati ini lebih enak.
Terima kasih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan