Sabtu, 9 Ogos 2014

Saya Pilih DIA ....








Assalammualaikum wbt dan hai kepada semua pembaca blog tersayang saya… ketika ramai masih mengunjungi ‘open house’… saya harap masih ramai juga yang berpuasa enam syawal…. 

Baiklah… hari ini saya ingin ‘sharing’ tentang kisah-kisah dan pengalaman mereka dan saya mengenai hubungan dan mengapa kami pilih dia… dan tolak ‘anda’ walaupun anda tentu sekali sekali imbas lebih ‘berkedudukan’ , ‘berketurunan’ , ‘berupa’,  ‘berdarjat’ , ‘berharta’ , ‘lebih warak dan alim’ , ‘berkaliber’ dan sebagainya… malah mungkin lebih ‘romantik dan caring’ dari sidia pilihan hati kami… 

Ini jawapan ‘kami’ :-

KES 1)

 “Kita sudah berkawan dan bercinta lama.. lebih 3 tahun.. tapi sayang… perangai u masih tidak berubah.. duit asyik habis tukar ‘sport rim’ setiap kali nak beraya… bila bagi ‘hint’ untuk berkahwin… jawapan ‘duit tidak cukup’.. .so I ambil je la.. lelaki yang baru habis grad itu.. tak apalah muda pada i.. hatta dia pakai kancil.. u pakai Honda pun… janji… duit dia tidak habis ke ‘sport rim’… dia lebih sayang i.. pada kereta ye…”
 
Tut-tut.. tetiba anda menjawab.. ..tinggalkan dia… pilihlah i.. .4 bulan sahaja cukup 10k I simpan.. gaji I besar… I sumpah tidak akan tukar sport rim…lagi tiap kali raya… 

- minta maaf banyak-banyak sayang… time orang nak.. dia serius nak.. kalau dah tak nak pun. .memang serius orang tak nak ye.. .so sila cari lain…terima kasih….

KES 2)

“u ajak I kahwin.. I cakap ok… sekarang I bz simpan duit… kurangkan keluar dengan u… so automatic kurang kuar duit minyak, tol, makan segala… u bukan nak syer.. padahal gaji kita 2x5. U bukan ada kereta.. I nih kereta lagi nak bayar sewa, maintenance lagi, insurance lagi… bukan I berkira atau lelaki yang tidak bertanggungjawab.. tetapi bila I kurangkan call.. kurangkan keluar dengan u.. u asyik bising cakap I tidak ambil perhatianlah.. dah berubahlah.. berapa kali I nak cakap dan terangkan I sekarang tengah save duit nak kahwin dengan u… u nak apa sebenarnya ?...setiap kali I call.. u asyik merajuk dan bergaduh.. u ingan credit itu free??... kerja I sudah cukup pening.. u plak buat I pening… I pun jadi rimas dengan u….kebetulan I memang decide nak ‘settled down’ this year.. .kebetulan pulak u buat perangai keluar dengan jantan lain.. lebih baik I ambik ‘dia’ yang bertahun buat muka tidak tahu malu nak kat i… sekurang-kurangnya.. .dia tidak memeningkan kepala i.. dan buat I sakit hati”…

 - kes gf. nak sangat perhatian sampai buat bf cemburu...keluar dengan lelaki lain yang semenjak dahalulu 'musuh tradisi bf @ persaing terhebat bf'...aduii... tolong berfikir panjang sebelum buat apa-apa tindakan darlingz.....

KES 3 )

“Mana janji u? .. I dah cakap awal-awal.. kita dah berjanji …I hanya ada 10k sahaja duit untuk kahwin.. itulah untuk hantaran semua… ni dalam proses tunang.. lagi setahun nak kahwin.. macam-macam pulak penambahan. .cincin nak yang rm800 plus gelang nak rm2k.. hantaran-hantaran lain .. handbag kasut nak paling kurang guess… sayang… I nihz banyak lagi nak tanggung… selain komitment bulanan I sebelum kenal dengan u… yang memang dah tinggi.. kenal u makin tinggi.. nihz.. nak kawin.. macam-macam lagi penambahan u minta. .i bukan berkira.. tetapi nak kumpul 10k pun nak mati I ikat perut… belum lagi nak tempah homestay untuk kenduri kahwin kita lagi. .minyak kereta semua dari Kelantan ke kedah… so, kalau tidak sampai 4bulan kita bertunang ni pun macam-macam penambahan u buat.. tidak tahula lagi 2 bulan kita nak kahwin nanti macam mana… dari awal-awal janji u pun entah kemana.. so.. I terpaksalah tangguh perkahwinan kita.. duit simpanan untuk kita kahwin pun dah makin menyusut….beli barang hantaran u yang tak masuk list tu…ni gaji bulan depan awal-awal lagi u suruh I budget untuk beli kain buat baju nikah…pening kepala I sayang.. kita tangguh la nikah ye… ”

- bila dah start tangguh dan tangguh.. faham-faham sajalah.. kami pun kenallah orang lain yang lebih memahami dan pegang janji.. moral of the story.. permudahkan dan percepatkanlah urusan kahwin dan jangan mungkir janji....


KES 4)

Di sebuah kafe 

Lelaki A  : ko ni setakat sandwich macam ni.. rm9.90 .. ko beli 1 set. .aku boleh buat untuk kau ye esok…

Gadis : banyaklah kau….

Esoknya :- 

Lelaki A : nah untuk kau… (sambil memberi sandwich isi tuna dan cheese)

Gadis: adui.. kau buat sungguh untuk aku ????

Lelaki A: ini kek coklat kukus… aku guna koko van houten dengan pure butter scs… ko kan suka sangat kek kukus coklat guna van houten dengan pure butter… aku buat sendiri taw… 

Gadis: favourite aku ini….hmmm… (dalam hati.. touching ‘giler’)

Lelaki B yang asyik hantar bunga.. bagi coklat godiva.. segala… terus ‘direject’.. actually gadis sebenarnya lebih pandang sesuatu yang Nampak kecil.. tetapi yang dibuat oleh lelaki itu sendiri berbanding barang mewah yang mahal… itu sebab Anda direject ye….jangan perkecilkan perbuatan yang Nampak kecil ok’.

Sewaktu ‘open house’

Gadis : aku rasa lebih 10yr aku tak masak ye… tak ingat dah aku masak ‘singgang’ macam mana ok..

Lelaki B : tidak apa.. duit ada ambik je maid… kahwin nanti… 

Lelaki C:  ala.. aku sanggup jadi kuli kau memasak ye… lagi pun sekarangkan ada bahan segera… even utube semua kau boleh belajar…. 

Lelaki D: Aku nak cari bini pandai masak ok… kau rejected ye…. Tapi coz aku sekarang dah pandai masak dan suka memasak… aku rasa kau paling sesuai jadi wife aku…walau taste aku gal pandai memasak… heheheheheh

Lelaki A: benda kecik.. kakak aku dulu pun malas masak.. tak pernah masuk dapur pun… mula-mula kahwin.. masak nasi pun hangus… sekarang semua dia terer memasak .. aku pun tak sangka…

Gadis : oh… hensem plak aku nampak ‘Lelaki A’ ini (cakap dalam hati. .sambil tersenyum kepada jejaka A)


KES 5 )

Suatu malam di sebuah restoran 

Gadis : u.. dah pukul 10 lebih ni… jom balik

Lelaki : sabarlah.. I baru jemput u tadi pukul 8.. ni dah nak balik.. kita pun baru sampai tau…

Gadis : u kan dah janji before I setuju keluar.. I kena sampai rumah before pukul 11..

Lelaki : sayang… u ni macam baru kenal dengan i.. kita dah bercinta 3yr ok.. bukan I buat apa-apa dekat u pun… sini ramai oranglah… I tak bawa u kat hutan ok… 

Gadis: u jangan lupa ye.. prinsip i. .pukul 11 dah kena ada dekat rumah.. I nak tidur lepas itu esok I nak bekerja sayang....

Lelaki ; u ni banyak sungguh songel lah.. u kan kerja sendiri…masuk office pun lewat pada i… oklah.. jom balik ! (sambil merenggus, tarik kerusi terus ke kereta sport mewah dekat parking)

Si gadis belum lagi habis tutup pintu terus , si jejaka.. drive kereta laju giler tanda protes… si gadis dalam kereta ‘berzikir’ banyak-banyak sambil peluk tubuh.. (takut ok.. nanti accident)….

Situasi sampai di rumah si gadis :-

Gadis : terima kasih banyak-banyak belanja I makan dan pegang janji hantar I pulang tepat pada waktu ye sayang… tu pasal I sayang u.. .coz u ni selalu mengalah dan memahami i… take care…drive carefully tau.. jangan laju-laju...

Baru sahaja si gadis keluar sebelah kaki.. nak keluar kaki sebelah lagi.. si jejaka terus pecut kereta.. ..sampai nyaris terjatuh si gadis… 

Jejaka merajuk 2-3 hari.. lepas 3 hari si jejaka menelefon gadis.. ajak keluar lagi… bayangkan jika anda berada ditempat si gadis???....

- Sorrylah yea… tidak semestinya.. anda berkereta sport.. ada rupa gaya sikit.. nak bersikap ‘tidak beradab’ macam itu…walau anda memang jenis ‘berangin @ baran’.. itu antara reason why anda direject.. .dan diganti dengan orang yang kurang berharta dari anda tapi tahu adab… tqvm

 - Bersambung Part 2....


Terima kasih kerana membaca entry ini. .salam sayang dari saya.. love, huge & kiss ..


Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...