Nasi Goreng Daun Kari yang kaya kalsium |
Bagi pengamal diet Gluten free atau tanpa gluten. Nasi adalah antara bahan utama dalam masakan.
Malah, mereka yang Eat Clean juga memilih nasi sebagai menu dalam pemakanan mereka.
Nasi goreng adalah antara makanan kegemaran rakyat Malaysia dan merupakan masakan paling mudah dimasak.
Untuk kali ini saya berkongsi dengan anda nasi goreng Daun kari.
Daun kari terkenal dengan khasiatnya yang kaya kalsium dan amat digemari kaum India.
Agak sukar menikmati daun kari kecuali anda jadikan ia sebagai ulam selain pucuk daun kari.
Antara resepi olahan paling mudah menggunakan daun kari ialah nasi goreng.
Berikut disertakan resepi ringkas dan mudah Nasi Goreng Daun Kari.
Nasi Goreng Daun Kari
Bahan-bahan
Nasi (digalakkan masak dengan daun pandan)
Bawang merah
Bawang putih
Cili api
Daun limau purut
Sehiris nipis halia
Sehiris nipis kunyit
Daun kari
Ikan bilis
Minyak untuk menumis
Garam Pink himalayan
Cara-cara memasak
1. Semua bahan di tumbuk bersama kecuali daun kari dan nasi. (Digalakkan menggunakan lesung batu, dikatakan menumbuk dengan lesung batu menerbitkan aura dari batu ke makanan)
2. Seperti biasa panaskan minyak.
4. Goreng sebenar daun kari dan ikan bilis. Angkat.
5. Goreng bahan-bahan yang ditumbuk tadi sampai garing.
6. Masukkan daun kari dan ikan bilis yang digoreng tadi.
7. Masukkan nasi. Tunggu garing. Tutup api. Isi sedikit garam Pink himalayan sebagai penambah rasa.
8. Siap dan hidangkan bersama ikan goreng atau ikan bakar.
Daun kari selain pucuk kari amat sesuai dijadikan ulam di makan bersama nasi.
Selain itu hirisan halia dan kunyit yang bagus sebagai anti radang dan membuang angin dah toksin dalam tubuh.
Halia dan kunyit lebih digalakkan dimasukkan ke dalam masakan dari menikmatinya mentah terutama kunyit yang dikatakan jika kerap dimakan mentah akan mengeringkan darah.
Tunggu apa lagi, cuba nasi goreng daun kari hari ini.
Terima kasih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan