buah mangga yang berkhasiat - imej dari google |
Assalammualaikum wbt...
Oleh kerana sekarang ini saya kerap membeli buah mangga, kerana harganya yang serius murah bcoz sekarang adalah musim mangga... ialah sekarang jika beli dekat pasaraya pun harga mangga lemak manis, mangga susu dan pelbagai lagi setakat sekilo rm3.99 sahaja.. murahkan?... jika harga biasa rm7 dan keatas sekilo ye... .so kerana saya suka menikmati air mangga di musim panas ini.. .kali ini saya ingin sharing khasiat mangga dengan anda... maaf, saya hanya copy paste sahaja khasiat mangga ini.... dari link ini.... http://www.iluvislam.com/gaya-hidup/8794-khasiat-mangga-bukan-sekadar-sedap.html
Actually blog iluvislam.com ini juga banyak sangat info keagamaan didalamnya.. so sila rajin-rajin singgah ye.... so berikut adalah antara khasiat buah mangga :-
1. Mencegah kanser
Buah
mangga mengandung komponen antioksidan seperti quercetin, astragalin,
isoquercitrin, fisetin, asam galat, dan methylgallat. Kandungan
antioksidan tersebut dapat membantu melindungi tubuh dari serangan
radikal bebas penyebab beberapa jenis kanser. Kanser yang lazim adalah
seperti kanser usus, prostate, leukimia, dan payudara. Radikal bebas
adalah molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan oleh berbagai proses
kimia normal tubuh, radiasi matahari, asap rokok, dan sebagainya.
2. Menurunkan kadar kolestrol
Buah
mangga yang berwarna kuning ini mengandungi vitamin C yang tinggi.
Vitamin C ini mampu mendetoksikan darah dari unsur-unsur yang tidak
penting seperti kolesterol jahat, Secara tidak langsung, mencegah dari
penyakit obesiti.
3. Menyihatkan Mata
Vitamin
A yang terdapat dalam buah mangga memberikan perlindungan kepada mata
dari serangan beberapa radikal bebas penyebab penyakit katarak, mata
kering dan sebagainya. Selain itu, mata juga akan menjadi lebih cerah
dan kesegaran mata dapat dikekalkan sepanjang hari.
4. Membantu pencernaan dalam tubuh
Mangga
memiliki peranan penting dalam menghilangkan masalah seperti gangguan
pencernaan. Mangga membantu masalah pencernaan enzim secara semulajadi.
Bahan aktif dalam mangga seperti ester, terpene dan aldehida berpengaruh
dalam meningkatkan nafsu makan dan juga meningkatkan pencernaan
5. Mencegah strok
Mangga
mengandungi kalium yang berfungsi untuk meningkatkan keteraturan
tekanan jantung dan membantu untuk otot berfungsi dengan baik.
Pengambilan kalium yang memadai akan menyebabkan tekanan darah menjadi
stabil, dan mengurangkan kemungkinan mendapat penyakit jantung dan
pembuluh darah.
6. Menyihatkan otak dan meningkatkan daya memori
Mangga
kaya dengan vitamin. Sebagaimana banyaknya kandungan vitamin C, mangga
juga mempunyai vitamin B-6 yang sangat penting untuk mempertahankan dan
meningkatkan fungsi otak. Vitamin ini membantu untuk menggabungkan
neurotransmitter utama yang memberikan kontribusi dalam menentukan
keadaan hati dan perubahan pola tidur. Selain itu, kandungan asam
Glutamin di mangga mampu meningkatkan konsentrasi dan daya memori.
7. Menghaluskan kulit
Buah
yang memiliki rasa manis asam ini ternyata juga mampu menghaluskan
kulit serta menghilangkan jerawat, kerana kandungan vitamin A yang
terdapat dalam buah mangga mampu memaksa sel-sel kulit untuk kembali
atau melakukan proses regenerasi lebih cepat dengan membawa sel-sel
kulit baru yang segar ke permukaan. Kulit akan lebih halus dan sihat.
8. Melegakan panas dalam
Mangga
juga berfungsi sebagai pendingin tubuh. Panas dalam disebabkan beberapa
fakor dan biasanya di sebabkan oleh sistem pencernaan yang buruk dan
faktor faktor lain, seperti : kekurangan vitamin C, kekurangan serat,
kekurangan cairan tubuh (dehidrasi), memakan makanan yang
bersifat panas dan berlemak seperti gorengan, atau bahkan disebabkan
cuaca panas. Kandungan Vitamin C yang terdapat pada buah mangga memiliki
kemampuan untuk meningkatkan kekebalan tubuh sehingga mampu meredakan
penyakit panas dalam lebih cepat.
Terima kasih kerana membaca entry ini.. salam sayang dari saya.. luv & muahhzzz!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan