Isnin, 22 Oktober 2018

BAHAYA MAKANAN BERGORENG TERHADAP KESIHATAN






Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Makanan bergoreng adalah makanan paling popular di kalangan masyarakat melayu khususnya.

Bayangkan berpuluh tahun kita dihidangkan dengan masakan bergoreng dari pagi seperti nasi goreng, cekodok goreng, ubi goreng, pisang goreng, karipap, temosa, ikan goreng, roti telur, kerepek dan segala yang bergoreng.

Jika 50 tahun lampau dahulu, masyarakat melayu menggunakan minyak kelapa tanak untuk mengoreng dan tentu sekali minyak kelapa ini bukan refine atau diproses, asli dalam segala proses. Berbanding dizaman ini kebanyakan minyak adalah dikilangkan dan ia adalah produk minyak refine atau proses yang lansung tidak sihat digunakan hatta ia minyak kelapa atau minyak kelapa sawit sekali pun, kecuali ia homemade atau tertulis unrefined.

Makanan bergoreng ini tidak terhad atas penggunaan minyak kelapa sawit yang dikatakan jauh stabil berbanding minyak jagung atau minyak bunga matahari juga minyak sayuran lain.

Isunya makanan bergoreng tidak sihat terutama jika ia membabitkan makanan berkanji dan mengandungi gula seperti ubi, kentang, pisang dan pelbagai makanan kanji lain.


Selain itu suhu gorengan itu juga menjadi isu dimana selain melibatkan ‘smoke point’, perubahan warna minyak, ia juga mengakibatkan terbentuk satu bahan toksid dikenali dengan nama akrilamida (acrylamide). Akrilamida ini terbentuk apabila makanan digoreng atau dipanaskan melebihi suhu 120c.

Akrilamida yang bertoksid ini dikatakan boleh memberikan kesan ketapa kesihatan termasuk risiko kanser. Malah makanan bergoreng yang terendam lama (deep fry) lebih memburukkan kandungan akrilamida didalam makanan tersebut.


Kajian dilakukan menunjukkan akrilamida ini paling banyak dalam makanan berkanji berbanding makanan berprotein yang digoreng. Selain itu jangka masa gorengan, suhu dan jenis minyak turut mempengaruhi kandungan akrilamida ini.  Minyak yang digunakan berulang kali juga meningkatkan kandungan akrilamida ini termasuk makanan yang digoreng dua kali seperti ikan goreng semalam, kemudian digoreng sekali lagi termasuk keropok lekor, pisang goreng, kentang goreng dan apa sahaja yang digoreng.

Bahaya akrilamida ini, ia mudah diserap oleh tubuh kerana size zarah akrilamida ini yang kecil dan terus disebarkan ke pelbagai organ tubuh termasuk hati, jantung dan buah pinggang.

Antara makanan yang tinggi akrilamida yang harus dielakkan dan dikurangkan ialah pisang goreng, cekodok pisang, kentang goreng, cakoi , ubi goreng dan makanan berkanji lain. Makanan berprotein seperti ayam, daging atau ikan goreng tidak menunjukkan kandungan akrilamida yang tinggi seperti makanan berkanji dan mengandungi gula seperti pisang, ubi atau kentang.


Menggunakan air fryer turut membantu mengurangkan kandungan penggunaan minyak yang banyak dalam mengoreng deep fry. Namun adalah disyorkan supaya penggunaan air fryer ini dikurangkan atas sebab-sebab tertentu yang akan ditulis dalam artikel akan datang.

Selain itu bertukar kepada minyak kelapa atau minyak kelapa sawit yang lebih tahan suhu tinggi. Elakkan minyak sayur-sayuran dalam mengoreng yang sebenarnya antara punca masalah kerandangan dalam tubuh. JIka anda mampu buat sendiri minyak kelapa tanak, minyak unrefined adalah jauh lebih sihat berbanding minyak refine di pasaran.

Malah jenama minyak kelapa popular yang digunakan kebanyakan golongan yang berdiet sihat, sebenarnya juga adalah produk refine yang juga memberi kesan tidak baik kepada tubuh dalam jangka masa panjang.

Pilih dan amal cara masak yang lebih sihat seperti rebus atau kukus, kurangkan makanan gorengan dalam pemakanan seharian.

Menikmati lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan turut membantu meningkatkan antioksidan dalam tubuh sekaligus membantu melawan keradangan dan radikal bebas. Pastikan jika anda terpaksa atau mengidam menikmati makanan bergoreng ia disertakan dengan bahan antioksidan seperti ulam-ulaman dan buah-buahan.

Semoga artikel ini memberi manfaaat dan membantu anda.


Terima kasih.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...