Rabu, 21 Oktober 2015

10 KHASIAT KOKO YANG PERLU ANDA TAHU


antara serbuk koko yang popular di Malaysia - Van Houten Koko
pek paling kecil hanya berharga RM8 sahaja.
Oleh kerana kini saya sering menikmati minuman koko panas yang di tambah oat , selain minuman kopi dan teh. Artikel ini adalah bagi mereka yang mengemari koko sama ada didalam masakan seperti kek coklat atau minuman coklat panas kegemaran anda.

Ini adalah KHASIAT KOKO yang menarik untuk di kongsikan bersama :-

1. KOKO melambatkan penuaan ini kerana
Koko membantu mengurangkan kerosakan radikal kerana kandungan antioksida yang terdapat di dalam KOKO.

2. Menurut kajian yang dilakukan di Universiti Cornell, kepekatan antioksidan di dalam koko panas adalah tiga kali lebih kuat daripada teh hijau dan empat hingga lima kali lebih kuat daripada teh hitam.

3. Secawan koko panas mengandungi 611 miligram daripada sebatian fenolik setara asid Gallic (GAE) dan 564 miligram setara epicatechin flavonoid (ECE). Asid Gallic yang tinggi antioksidan digunakan untuk merawat pendarahan dalaman, albuminuria (dalam air kencing yang berkaitan dengan penyakit buah pinggang) dan kencing manis.

4. Flavonoid di dalam koko turut membantu mencegah dari darah membeku atau penyumbatan arteri darah. Flavonoid juga meningkatkan aliran oksigen di dalam darah dan otak sekaligus dikatakan boleh merawat sindrom demensia atau nyanyuk.
jangan tersilap  memilih koko asli - terdapat perbezaan ketara antara CACAO dan COCOA.
- imej diambil di google dan diedit oleh saya


5. Dikatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dengan adanya penambahan koko yang bertindak membantu mengubah susu beku di dalam perut.

6. Flavonoid yang tinggi di dalam koko iaitu epicatechin dikatakan amat berfaedah terhadap kesihatan kardiovaskular. Sekaligus ia membantu dalam mengurangkan risiko kencing manis, kolesterol., penyakit jantung dan risiko kanser kolon.

7. Terdapat juga kajian yang menyatakan bahawa koko juga berguna merawat penyakit saraf tridgeminal termasuk migrain dan gangguan temporomandibular sendi kerana koko mengandungi ramuan aktif secara biologi yang melegakan saraf yang mudah teransang.

8. Koko juga mengandungi polyphenols iaitu bahan anti radang yang menghalang enzim tertentu terus ke usus kecil yang boleh menyebabkan keradangan @ inflamasi.

9. Koko juga dikatakan boleh mengurangkan hormon stress kerana kekayaan antioksidan dan juga kandungan epicatechin yang menguatkan membran dan menghalang risiko penyakit bahaya lain.

10. Pastikan anda bijak memilih koko asli dan terbaik, dan bukan koko proses yang mengandungi trans lemak serta gula yang tinggi , malah membahayakan kesihatan.

Terdapat perbezaan jelas antara CACAO dan COCOA.  CACAO adalah koko asli yang sebenar. Ia ada dijual di kedai-kedai organik dan harganya berkali ganda lebih mahal dari COCOA. Koko campuran kebiasaannya jauh lebih murah dan boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Anda juga boleh membeli CACAO atau koko asli sebenar di website terkenal iherb.com.

Selamat menikmati KOKO Asli.


Terima kasih.

*** ini adalah antara jenama serbuk koko yang anda boleh fikirkan untuk pilihan anda

1,ANTARA JENAMA KOKO TERBAIK

2. KAKAO ATAU CACAO  ORGANIK YANG ENAKTiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...