Isnin, 5 Oktober 2015

KHASIAT BUAH PETAI


Antara ulam kegemaran ramai ialah BUAH PETAI. Ini adalah ulam paling mudah untuk dibeli jika anda ingin menjimatkan masa dan tidak perlu celur atau memasak.

Malah ini juga ulam paling sedap untuk di isi dalam masakan sambal. Cuma bau BUAH PETAI sahaja yang kadang-kala menyebabkan ramai pengemar atau individu berfikir 10-20 kali untuk menikmatinya.

BUAH PETAI secara ringkasnya amat bagus bagi mereka yang menghadapi masalah sembelit, untuk mencuci kencing , atau mencuci gula di dalam tubuh. Biasanya orang-orang tua terdahulu menikmati BUAH PETAI sebagai ulam dan pencuci buah pinggang dan masalah pencernaan.

Antara KHASIAT BUAH PETAI antaranya :-

1. BUAH PETAI amat terkenal mampu mengurangkan RISIKO STROK, malah ada kajian mengatakan bahawa dengan menikmati PETAI risiko terkena STROK akan turun sebanyak 40%.

2. BUAH PETAI turut membantu individu yang berkeinginan untuk berhenti merokok. Kandungan VITAMIN B6, B12, kalium dan magnesium di dalam BUAH PETAI dikatakan membantu tubuh cepat pulih dari ketagihan nikotin.

3. BUAH PETAI turut mengandungi KANDUNGAN ZAT BESI yang tinggi, Ia tentu amat bagus untuk kaum wanita, bagus untuk pembentukan sel darah merah sekaligus amat bagus untuk mereka yang mempunyai anemia.

4. BUAH PETAI amat bagus untuk sistem pencernaan, sekaligus mengurangkan risiko obesiti.

5. BUAH PETAI juga dikatakan mampu mengurangkan risiko kemurungan atatu depresi ini kerana kandungan trytophan yang terdapat di dalam buah petai. Trytophan berfungsi mengubah mood atau perasaan individu untuk lebih tenang dan mengurangkan tekanan perasaan.

6. BUAH PETAI juga mengandungi gula semulajadi seperti sukrosa, fruktosa dan glukosa serta serat. Menikmati buah petai di dalam menu harian anda turut menambah tenaga. Tidak hairan jika buah petai juga dinikmati oleh atlet-atlet sukan untuk simpanan tenaga yang lebih lama.

7. Buah petai amat bagus dinikmati oleh wanita yang sedang haid kerana ia mampu mengurangkan simpton PMS (Prementrual Syndrome). Selain bagus untuk sel darah merah.

8. BUAH PETAI juga dikatakan mampu mengurangkan rasa mual dan loya kerana buah petai membantu mempertahankan kadar gula dan mengurangkan rasa loya serta muntah.

9. Kandungan VITAMIN V yang tinggi di dalam petai amat membantu menenangkan sistem sarah manusia.

10. Turut membantu merawat penyakit jantung dan kencing manis

Jika anda menghadapi stress, kemurungan, rasa mual , sembelit dan sebagainya cubalah menikmati petai di dalam hidangan anda.

Jika anda risau akan bau petai, nikmati makanan lain yang mampu membuang bau petai di mulut anda.

Terima kasih.

2 ulasan:

Siti Yang Menaip berkata...

petai memang CT kenot lagi.. pernah cuba tapi still kenot..

qisya khadeeja berkata...

Hahaha tak apa. Try jering pula.

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...