Khamis, 17 Ogos 2017

Resepi Mudah :- Kacang Botak


Kacang Botak 
Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Untuk anda yang mengidam menikmati sesuatu yang bergoreng yang mudah dan enak, selain cekodok dan pisang goreng anda juga boleh menukar snack anda kepada kacang botak.

Ia kacang panggang lebih sihat,  anda boleh menukar minyak sawit kepada minyak kelapa untuk versi yang jauh lebih sihat.

Minyak kelapa terkenal dengan khasiat yang tersendiri.

Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat Kacang Botak mudah ini.

Bahan-bahan Kacang Botak

Bahan A (Bahan Tumbuk)
3 ulas Bawang Putih
6 sudu gula perang
Setengah sudu kecil garam Pink himalayan
** pastikan tumbuk sebati

2 biji telur
Tepung gandum
3 cawan Kacang tanah (basuh dan toskan awal-awal supaya kering)

Cara Membuat Kacang Botak

1. Pecahkan 2 biji telur dalam besen.
2. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk ke dalam besen berisi telur.  Gaulkan. Biar sebati.
3. Masukkan kacang tanah yang telah di basuh dan betul-betul kering ke dalam besen tadi.  Gaul bagi sebati dan keliling semua kacang.
4. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit,  kemudian gaul lagi kacang bagi sebati.
Lebih mudah anda gunakan ayak.  Sambil ayak kacang di dalam ayak,  anda masukkan tepung sikit demi sedikit bagi lekat banyak tepung tapi kacang nampak sebiji-sebiji terasing dan tidak bercantum.
5. Letakkan kacang yang telah dilumuri tepung ke dalam besen lain dan goreng dengan minyak panas.
6. Goreng hanya sekejap sahaja.
7. Lihat warna berubah putih anda terus angkat. Jangan tunggu sehingga kuning.
8. Jangan lupa guna tapis dan alas tisu.

Kacang tanah ketika panas rasa agak mentah,  seperti kurang masak.  Namun apabila sejuk ia akan masak sendiri.

Selamat Mencuba resepi Mudah versi sihat ini.

Terima Kasih.





Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...