Khamis, 9 Mac 2017

Negara Yang Mengharamkan Trans Fat @ Lemak Trans


Gambar candid anak saudara saya bersama biskut tanpa trans fat
Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Trans fat atau lemak Trans adalah antara yang sering diperkatakan di dalam pelbagai artikel di bawah label kesihatan dan diet dalam Blog ini.

Tahukah anda trans fat dikatakan jauh berkali ganda lebih bahaya daripada gula Putih?.

Ini antara alasan dan fakta yang menyebabkan Denmark muncul sebagai negara pertama di Eropah yang mengharamkan TRANS-FAT atau Lemak Trans pada tahun 2003.

Seterusnya negara seperti Austria,  Hungary, Iceland,  Norway dan Switzerland mengikuti langkah Denmark dalam mengharamkan TRANS-FAT atau Lemak Trans di negara mereka.

Langkah ini tidak diikuti oleh Amerika Syarikat namun langkah setiap produk harus melabelkan kandungan jumlah trans fat atau lemak Trans harus di paparkan di setiap label dan berapa peratus trans fat dibenarkan.  (isu ini akan saya ketengahkan dalam artikel berkaitan transfat akan datang).

Jika anda ingin memilih coklat dan biskut enak,  antara kandungan penting ialah kandungan trans fat atau lemak Trans.

Lebih selamat jika anda utamakan pilihan produk keluaran negara yang terang dan nyata mengharamkan trans fat atau lemak Trans ini.

Ada alasan kukuh mengapa amat disyorkan untuk anda memilih produk keluaran negara di atas berbanding negara luar yang tidak mengharamkan trans fat ini.

Alasan ini akan diberikan dalam artikel mengenai trans fat atau lemak Trans  yang insyallah akan ditulis oleh saya pada masa terdekat.  Doakan.

Semoga anda mula belajar memilih produk trans fat free atau tanpa lemak Trans.

Terima kasih.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...