Selasa, 27 Disember 2016

20 Khasiat dan Kebaikan Serai


Serai yang tumbuh subur 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Mengetahui info serai adalah bahan anti kanser bertahun lalu melalui kakak saya yang merupakan pensyarah sebuah kolej terkenal di Kuantan atas asbab betapa laris penjualan serai ke luar negara kerana di luar negara penggunaan serai telah lama digunakan untuk menyembuhkan penyakit kanser ini.

Dari pembacaan,  serai mula terkenal di negara Israel untuk rawatan kanser setelah para doktor di negara Israel itu mengesyorkan pesakit kanser untuk membeli serai dari salah seorang pekebun Israel yang menanam biak serai di ladang serai miliknya.

Setelah disoal siasat barulah si pekebun tahu bahawa kebanyakan yang datang membeli serai di ladang miliknya menggunakan serai untuk rawatan kanser dan dipercayai rawatan serai ini jauh berkesan berbanding rawatan kemoterapi.

Serai dipercayai mampu membunuh sel-sel kanser.  Istimewa serai ia hanya membunuh sel-sel jahat dan tidak membunuh sel-sel baik.

Berikut adalah khasiat dan Kebaikan Serai yang boleh saya kongsi kan untuk Info anda:-

1. Remedies anti kanser
Terbukti serai adalah tumbuhan anti kanser di Negara Israel.  Para doktor di negara Israel menggunakan serai untuk perawatan penyakit kanser di kalangan pesakit kanser.

2. Bagus untuk membuang toksin dan mengeluarkan angin badan

Serai ditambah di dalam minyak kelapa atau air mandian panas juga boleh digunakan untuk disapu atau di mandi untuk membuang toksin di dalam tubuh.

Menikmati air yang ditambah serai dipercayai boleh menyejukkan suhu badan dan mengeluarkan peluh toksin sekaligus air di dalam tubuh.

3. Melancarkan haid

Untuk wanita yang sedang mengalami haid anda boleh menikmati serai di dalam menu harian anda sama ada minuman atau makanan.  Ia membantu melancarkan aliran darah haid anda.

4. Menurunkan demam

Selain terkenal sebagai  tonik kesihatan,  serai juga boleh menurunkan suhu badan dan melegakan demam.

5.  Serai selain sebagai tonik ia juga digunakan sebagai penenang,  pewangi,  mengeluarkan peluh dari badan dan menjadikan bau badan dan peluh wangi.

6. Serai juga digunakan sebagai pembunuh kulat, kuman,  sedaktif,  astrigen,  anti mikrob,  deodorant dan pelbagai lagi malas air serai jika di kumur boleh menghilangkan bau mulut perokok.

7.  Serai tinggi anti oksida dan menguatkan sistem imun. Ia dipercayai membantu mengurangkan kolesterol di dalam tubuh dan turut membantu mengurangkan tekanan darah.

8. Serai juga membantu dalam mengurangkan batuk dan selesema.

9. Menyapu minyak serai ke sendi tubuh mengurangkan lenguh,  sakit sendi dan penyakit artritis.

10. Bau serai juga boleh menambah rasa dan kesedapan makanan.

11. Serai juga membantu mengurangkan stress,  kegelisahan,  insomnia dengan menjadi kan serai sebagai bahan aromatherapy yang bagus dan menenangkan.

12. Serai juga amat bagus untuk masalah permasalahan kulit seperti ekzema,  jerawat, alergi dan sebagainya.

13. Bau wangi serai turut membantu mengharumkan ruangan rumah dan membantu menghalau serangga termasuk nyamuk.

14.  Serai dengan campuran arang dipercayai boleh membantu dalam Memutihkan Gigi.  Hanya tumbuk batang serai dan arang kemudian gosok sahaja gigi anda.  Insya Allah gigi anda makin putih.

15. Serai juga dipercayai boleh menggantikan pain killer dengan menikmati teh serai dan limau untuk melegakan sakit perut,  sakit badan mahupun sakit gigi.

16. Daun serai boleh digunakan untuk mencuci hanyir pada daging itik atau daging kambing.

17. Jika anda ingin tungku anda lebih beraroma dan berkesan anda boleh membalut tungku itu dengan daun serai untuk memecahkan angin,  melegakan rahim,  sakit sendi dan sebagainya.  Anda juga boleh membalut serai pada besi yang anda gunakan sebelum dipanaskan.

18. Jintan hitam ditumbuk bersama daun serai dijadikan paste dan disapu ke dahi untuk mengurangkan angin dalam badan dan melegakan sakit kepala. Ramuan ini juga boleh mengurangkan bengkak sendi dan otot.

19.  Batang dan akar serai paling sesuai direbus untuk membuang angin dalam usus untuk pengeluaran angin melalui dubur dan mulut (sendawa).

20. Batang dan akar serai bagus ditambah dalam masakan seperti tom yang dan sup ia bukan sahaja membantu menyedapkan masakan malah turut membantu menstabilkan hormon.

Terlalu banyak khasiat dan Kebaikan Serai untuk anda.  Jangan tinggalkan serai dalam menu harian anda.

Untuk info ada sesetengah individu yang alah serai dan mengatakan serai lagi menambah angin di dalam badan dan menyakitkan tubuh dan membuat mereka sakit kepala.  Wallahu'alam.

Tanda reaksi alahan di atas sama ada sebagai krisis awal pembuangan toksin atau ia adalah antara tubuh yang alah pada serai itu terpulang pada pandangan anda sendiri.

Kenali tubuh anda sebelum mengamalkan sesuatu bahan walau pun ia bahan semulajadi.

Semoga info ini bermanfaat untuk anda.

Terima kasih. 
Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...