Isnin, 1 Februari 2016

Cara Mudah Membuat Beet Kvass


Beet Kvass yang telah siap di bancuh
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda cara membuat minuman probiotik popular RUSIA iaitu BEET KVASS.

Minuman probiotik ini amat terkenal kerana kaya dengan probiotik yang amat bagus untuk usus sekaligus membantu dalam memperkuatkan sistem imunisasi tubuh.

Untuk membuat Beet Kvass ini juga amat mudah. Anda hanya perlukan bahan-bahan berikut :-

ubi bit merah organik pilihan saya

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat beet kvass :-

1. Satu biji ubi bit merah atau beet root (organik lebih baik)
2. Satu sudu besar besar garam pink himalayan
3. Air bertapis atau air mineral
4. botol kaca berpenutup (FIDO Jar lebih baik)
(buah-buahan tambahan untuk lebih sedap anda boleh tambah delima, epal, strawberri, cherry atau rasberi)


potong ubi bit merah ini bentuk wedges

Cara-cara membuat Beet Kvass :-
1. Ubi bit merah atau beet root di potong wedges , (jangan terlalu runcing)
2. Masukkan ubi bit merah yang telah di potong ke dalam balang kaca.
3. Tabur garam pink himalayan ke atas ubi bit tadi dan gaul rata.
4. Masukkan air mineral atau air bertapis sehingga garam tadi telah hancur.
5. Pastikan ubi bit merah ditenggelami air atau jumlah air mencukupi.
6. Tutup balang ketat-ketat. Simpan di tempat gelap, dalam suhu bilik selama 2 ke 3 hari.
(oleh kerana suhu di Malaysia yang kadang-kadang melampau panas, 1-2 hari sudah mencukupi, anda boleh sesuaikan mengikut keadaan suhu semasa negeri anda)
7. Selepas tempoh 2-3 hari diluar, anda boleh masukkan botol ini ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 7 hari.
8. Selepas 7 hari anda boleh menikmati minuman ini dan menikmati jerut bit merah ini.

Info lain :-
1. Untuk fermentasi pertama (penapaian untuk pertama kali) , anda perlu gunakan teknik di atas.
2. Untuk proses pembuatan beet kvass , kali kedua anda boleh gunakan sedikit lebihan beet kvass (starter liquid / ibu cuka) bagi pembuatan kali pertama sebagai ibu bancuhan.
3. Bancuhan kali ke2 adalah sama, tetapi tempoh fermentasi di luar tidak memerlukan 2-3 hari, 48jam atau kurang sudah mencukupi.

siap - mudahkan?


Perhatian :-
1. Pastikan garam telah di makan habis oleh yeast.
2. Rasa minuman probiotik ini harus MASAM dan kurang masin serta ada memberi tanda kehadiran bakteria lactobasilus.
3. Jangan sesekali buka penutup botol, selama ia berada diluar atau dalam proses penapaian (fermentasi), ditakuti jika terkena kahm yeast (yis).
4. Kerana ia adalah dari proses penapaian dan minuman probiotik, pastikan ia sentiasa berada dalam peti ais untuk lebih tahan lama.

Cara dan sukatan minuman probiotik Beet Kvass
1. Mulakan dengan 1/4 gelas kecil sahaja dahulu.
2. Setelah biasa dengan rasa dan 'die off' atau 'healing process' (proses detoks), anda boleh meningkatkan sukatan minuman probiotik beet kvass dalam diet harian anda sesuai keperluan tubuh anda.

**di tajuk dan link ini adalah KHASIAT DAN KEBAIKAN BEET KVASS untuk info anda.


Selamat mencuba.

TERIMA KASIH.


*** terima kasih kepada KAK MAI atau Kak Farah dari group Q&A with Kak Mai di Telegram yang mengajar saya tentang BEET KVASS ini.






Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...