Ahad, 6 April 2014

Follow Your Heart


I don't know what i'm writing.. i just want writing...... that's all...

Penyair masyur mengatakan... rupa dan body hanya sementara... hati budi jua yang berkekalan... tetapi pencinta modern mengatakan.. rupa dan body akhirnya diwarisi.. hati dan budi jua berubah... seiring godaan hidup.....jangan berkata banyak... hidup ini panjang lagi.....





Kekadang benar kata pencinta-pencinta dunia... mana mungkin ada insan tidak memandang rupa ..atleast sedap mata memandang... tanyalah satu dunia... berapa ramai jejaka tidak berupa.. yang jauh lebih baik.. tetapi sering cinta ditolak... sedangkan hati seputih kapas.... korban jiwa dan raga demi parent dan family tercinta... kekadang bukan dunia yang selfish... tapi kehendak hidup yang memaksa.. .kata jejaka A... "bukan i tidak memandang hati... tapi fikirkan sekali lagi... jika i berkahwin dengan gadis berwajah kurang cantik.. esok lusa kalau i terjumpa gadis yang lebih cantik lagi.. menyesal plak kahwin dengan yang kurang cantik..so, alang-alang tak nak orang terluka dan kahwin banyak kali.. biarlah i cari dan kahwin dengan yang cantik sekali.... heheheheh"... usah salahkan jawapan jejaka A kerana jejaka A, berupa, educated dan berharta.... just respect his taste...

Lain pula dengan gadis B... "u kena faham ok...  rupa i dah la kategori xcun body xmeletup kebaboom mcm u... klu i kawin dengan laki xensem.. nanti... anak i jadi macam lahar gunung berapi... "... jawapan tegas gadis B yang dikategorikan oleh banyak lelaki sebagai "xcun" tapi tetap nak yang cun... tapi respek confident level gadis B ketika memberi jawapan tegas... walau 5-6 orang jejaka dan wanita membalas " ko hengattt... ko chanteeeeeeeekkkkk?".... And the important things now, she's married handsome & warak hubby...




Mungkin ketika remaja ramai antara kita memandang rupa... bukan saja remaja malah ketika dewasa pun kita masih memandang rupa.. dan saya cukup yakin sehingga kita tua dan hampir mati pun perkara pertama yang kita pandang adalah rupa... orang yang tengah sakit pun.. kalau yang datang itu lelaki hensem atau wanita cantik pun.. dari tak larat bangun pun.. larat la juga angkat jari kelengkeng...  kerana aura "rupa" itu sendiri... tetapi andai rupa yang datang itu cantik @ hensem. .tetapi akhlaknya buruk.. trust me... terus kita akan kata yang orang itu tidak cantik @ hensem...

Tetapi apabila menuju kematangan.. atau mungkin juga kerana ketika ini didunia ini terlalu ramai jejaka hensem dan wanita cantik.. yang pandai bermakeup dan bergaya.. yang pandai mencari duit dan berjaya... so pilihan pun banyak, nak dapat yang jenis ini pun makin senang dengan kecanggihan teknologi.. dan kita pun seiring masa setelah puas berkawan dengan orang berupa , bergaya & berjaya.. apa yang kita inginkan adalah seseorang yang boleh menjadi "half of we" @ soulmate... @ yang sekufu... yang mampu memberi kita ketenangan... yang tidak perlu kita bercerita @ menaip banyak... tetapi mampu memahami kita...tak perlu cantik seperti bidadari, kacak  dan kaya seperti david beckham.. jika tidak masakan.. ramai pasangan hanya ado-ado saja..,tentu ramai yang pelik mengapa insan yang digilai.. menolak cinta kita.. dan memilih insan yang jauh lebih tua, kurang lawa @ hensem.. kurang educated dan kurang segalanya pada kitaa... kerana sesungguhnya.. insan yang "matured" akhirnya mencari seseorang yang sekadar memahami, tenang dan menyokong walau hanya didalam diam.. alangkah indahnya jika mendapat insan yang berupaya memberi kebahagian dan ketenangan tanpa perlu berkata apa-apa... hanya duduk disisi sambil memandang mentari @ pc... hehehee


"Darlingz... yup.. sometime we all agreed.. u're perfect.... u're full package solat xtinggal 5x sehari.. & maybe u pun ada solat sunat... u berupa.. keturunan baik-baik.. educated... stable.. berjaya... but.. maybe becoz of u terlalu nampak agresive @ terlalu menginginkan kami... kami daripada nak pun jadi tak nak.... bukan kami memilih.. tapi kerana hati kami tak nak.... ia bukan soal... anda dicintai ramai lelaki @ wanita dan kami lucky dipilih anda.. ini soal hati...  dan bukan kerana taste kami bukan orang yang warak @ taste kami bukan ala model.. tapi kerana hati kami memang tak nak....u are perfect to be someone husband @ wife... but u're not our soulmate....i believe u will find ur soulmate yang much better than me... just can we be bff ( besfrenz for ever & ever?).. because u're really special for me as bff.... i luv u so much.. i miss u more and more everyday.. but i not love u as lover... i love u as frenz... please jangan merajuk dan melarikan diri jika kami tidak memilih anda... perasaan cinta tidak boleh dipaksa-paksa... uhukkk!! uhuk!!! dan kami sendiri tidak sampai hati menyakiti hati anda kerana sesungguhnya hati kami pun sakit.... walau ayat manis... but its true.. dan sesungguhnya kami lebih suka jika anda yang bertemu jodoh dahulu sebelum kami...hehehehehehe . by the way tqvm kerana sudi memilih kami untuk "digilakan "dan membuat kami rasa masih "valueble & laku... hehehehhhhhhh"

Bila tiba masanya.. kita akan berjumpa dengan apa yang terbaik untuk kita.. .. musim panas tidak selamanya.. musim bunga akan muncul... even selepas hujan pun sering timbul pelangi cantik... siap ditemani matahari lagi... ikut kata hati .. berdoa ia yang terbaik.. insyaalah anda akan bertemu apa sebenar yang dihajati...dan please respect.. setiap keputusan dan taste orang lain... everybody need space... & need someone like u....

Tqvm kerana sudi membaca entry melalut ini.. salam sayang dari saya.. luv! & muahhhhzz!!!



Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...