Khamis, 28 Februari 2013

Khasiat Kismis : Antaranya Untuk Kecantikan Kulit


kismis dlm kotak tuhz.. i beli kat Mydin, Kuantan jek RM7.90 xsilap ye..kismis yg dlm pinggan tuhz i beli kt Pasar Kurma , Beserah berdekatan Tunas Manja Beserah , i beli dlm 2 gemgam besar RM3 xsilap...sajork i campur kuning & hitam utk lain-lain rasa
darlingzzzz....uolss taw kanzz? skrg trend makanan sunnah menjadi-jadi ye uolss.. di kalangan masyarakat kita.... coz dgn adanya internet media social bgi.. org yg xtaw kebaikan makanan sunnah dah taw.. & makin di gemari dewasa ini.. so antara makanan sunnah yg glamer sekarang adalah kismis ..sampai ada parent yg menamakannya " gula- gula kegemaran anak i.".. uollsss... gitew.....  antara khasiat kismis uols ialah :-

1. menguatkan otak (so kuat ingatan & terer hafalan that why hafiz & hafizah suka mkn kismis)
2. membaiki pengaliran darah  (tmsk varicose vein, bengkak , lebam & penglihatan yang kabur)
3.melawaskan pembuangan najis (mengelakkan sembelit)
4. melindungi hati
5. mencantikkan kulit (dgn menyeramatakan warna & keanjalan kulit)
6. mencegah kereputan gigi & penyakit mulut & gigi dgn melawan bakteria dlm gigi
7. kismis nihz pun leh menhilangkan jerawat coz adik lelaki i yg byk jerawat tuhz rajin mkn kismis jerawat pun hilang ye...

kismis terbaik adalah kismis yang ada biji..wlu ramai dr uols yg lebih suka yang xde biji kanzzzz???  byk hadis menyebut kismis merah, tapi i dah tanya penjual makanan-makanan sunnah, diaorg ckp, diaorg dh tanya pak arab sgl bgi... kismis merah tuhz sama jek dgn kismis kuning & kismis hitam.. asalkan kismis , khasiat dia sama jek.. just yg ada biji tuhz uols leh dpt sekali khasiat biji kismis tuhz sekali...

uols leh masukkan kismis nihz dlm apa-apa masakan & minuman uols & family uols.. pun leh masukkan dlm nasi ye... xpun leh makan dgn roti... @ beli sajork roti kismis.. skrg pun turut di jual jus kismis.. selain itew utk uols yg diet uols leh wat kismis nihz sbg snek & mkn ketika lapar..dont worry gula dia cepat hadam & xmerosakkan gigi malah menjaga gigi & mulut lagi.. so leh la uols tukar kismis nihz jd gula-gula utk anak-anak uolss yea...

i pnh baca kat 1 kotak kismis agama tuhz tulis yg "jgn makan kismis dgn barli'.. i xtaw why yea.. so uols gogles la sendiri ye... kismis nihz paling elok i baca di makan before breakfast & antara rahsia kecantikan kulit wanita arab , dari uols makan pil-pil kecantikan tuhz.. beter uols mkn yg semulajadi jek.. not effect buah pinggang ye... uols pun leh jek wat jus kismis sendiri. .blend jek... xsusah pun kanzzzz???

so bawah nihz plak hadis utk uols bertambah semangat nak makan kismis ,hadis bawah ni i copy dari link nihz http://juliesbiscuit.blogspot.com/2012/02/khasiat-kismis.html ,

"Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali berkata: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali berkata: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-Thusi disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

Kandungan kismis (bagi setiap 100g):
Potassium 746 mg 
Phosphorus 115 mg
Calcium 52 mg
Magnesium 33 mg
Sodium 12 mg
Iron 1.7 mg
Vitamin B 11 mg
Vitamin C 1.3 mg

so uolss... meh la kita beramal dgn kismis ye... tak rugi makan kismis nihz.. murah pun murah & cukup senang di dapati.. uols amalkan lah sekali dgn madu & jus delima i suggest before this ye... ok c uols next entry... luvvvv!!!

*** i beli kismis minda kat Mydin Kuantan jek yea.. murah amat.. RM7.90 sajork...ada byk lg jenis-jenis kismis minda & telah dibacakan ayat AL-Quran kt Mydin, Kuantan tuh ye...(coz my mum selalu shopping kt Mydin.. hehehhe) .Dan ada masanya i beli kismis timbang kat kedai jual makanan sunnah RM2 -RM3 jek 


**** Saya dalam proses mengeluarkan produk makanan sendiri yang lebih kepada snek .. dipanggil CRUNCHY FLAKES.. Ia hanya berharga RM10, diperbuat dari flakes asli gred A, rempah-ratus, kekacang dan daun kari.. amat sesuai untuk anda yang diet. .malah amat digemari oleh semua golongan.. anak saudara saya juga menyukainya.... Jika anda berminat untuk membelinya .. just whatapp sahaja ke 0162762636.. ia adalah produk yang dibuat dan dipasarkan oleh saya sendiri... terima kasih....

harga pengenalan hanya RM10





CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, qadeeja 0162762636... tqvm


4 ulasan:

E-sihat.com berkata...

Bagus artikel ini. Kolagen + vit c juga bagus untuk kulit. =)

Qisya Khadeeja berkata...

Tqvm ye..

Unknown berkata...

nampak sedap crunchy flakes tu ;)

Qisya Khadeeja berkata...

Oh terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...