Jumaat, 6 Januari 2017

Khasiat & KEBAIKAN Vanilla


Vanilla pod dan vanilla ekstrak 


Assalammualaikum dan salam sejahtera. 

Vanilla adalah antara perisa paling digemari di dunia selain coklat dan strawberi. 

Vanilla enak di tambah di dalam masakan dan minuman. 

Berikut antara KHASIAT dan Kebaikan Vanilla. 

1. Menambah aroma makanan dan minuman. 

2. Mengurangkan stress bagi mereka yang tertekan,  sama ada di minum atau sebagai aroma terapi kerana baunya yang nyaman. 

3. Amat bagus untuk konsentrasi terutama jika anda memerlukan pekerjaan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi. 

4. Bagus untuk otak.  Amat sesuai ditambah di dalam minuman koko atau coklat kegemaran anak anda.

5. Menambah selera makan bagi mereka yang kekurangan selera termasuk kanak kanak. 

6. Tinggi anti oksida yang bagus untuk tubuh. 

7. Vanila juga turut digunakan sebagai sedaktif. 

8. Jika anda sukar tidur, minum air yang ditambah Vanilla dan gunakan minyak pati Vanilla untuk tidur yang nyenyak. 

9. Minyak pati Vanilla turut membantu dalam menurunkan tekanan darah. 

10.  Menghindari risiko kanser dan mengurangkan simptom PMS di kalangan wanita. 

11. Anti oksida seperti vanillin dan asid Vanilic membantu membuang toksin dan mencegah pengumpulan toksin. 

12.  Vanillin juga di percayai antara bahan anti radang dan berguna mengurangkan keradangan di dalam tubuh. 

13. Vanillin di dalam Vanilla juga dipercayai membantu  mengurangkan kadar kolesterol jahat di dalam tubuh. 

Pastikan anda mendapatkan Vanilla asli untuk khasiat Vanilla sebenar. 

Gambar di atas ialah gambar Vanilla pod dan vanilla ekstrak yang dibeli oleh saya secara online. 



Terima kasih. 






Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...