Jumaat, 4 September 2015

UBAT DAN SUPPLEMENT BAGI MENGHARUNGI TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) ATAU EKZEMA


lidah buaya juga adalah antara supplement dan bahan penting dalam mengharungi dan mengubati EKZEMA . Buat jus epal hijau dan lidah buaya , minum, ia mampu membuang toksin didalam tubuh anda.

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang.

Ini adalah sambungan bagi artikel sebelumnya iaitu Topical Steroid Withdrawal (TSW) / EKZEMA dan Musim Perayaan .

Baiklah, bagi anda yang sedang menghadapi proses TROPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) ATAU SEDANG MENGHARUNGI DERITA DISERANG EKZEMA, atau sedang berkira-kira untuk berhenti MENGGUNAKAN KRIM STEROID dan ingin mengambil keputusan untuk mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) , ini adalah antara SENJATA atau UBAT DAN SUPPLEMENT UNTUK RAWATAN EKZEMA ATAU TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW).

Anda boleh memilih UBAT ATAU SUPPLEMENT DIBAWAH INI yang SESUAI DENGAN TUBUH DAN BUDGET ANDA.

1. MINYAK KELAPA DARA ORGANIK  - COLD PRESS (ada brand Country Farm, Radiant, Rainforest) - pastikan anda membeli yang organik dan tanpa bahan pewarna dan perasa yang lain. Harga  VIRGIN COCONUT OIL (VCO) ATAU MINYAK KELAPA DARA ini ada yang serendah RM39 untuk 500ml. Anda boleh MENDAPATKANNYA DI STOKIS COSWAY, FARMASI atau KEDAI ORGANIK. Anda boleh menyapu DIKAWASAN SERANGAN EKZEMA dan minum pada pagi , petang dan malam Minyak Kelapa Dara Organik INI.

Untuk info khasiat minyak kelapa dara di artikel ini KHASIAT MINYAK KELAPA DARA

2. MINYAK ZAITUN ASLI COLD PRESS - asalkan ia asli 100% dan sebolehnya organik. Jika ada budget yang lebih anda boleh beli MINYAK ZAITUN KELUARAN PALESTIN atau MINYAK ZAITUN ORGANIK DARI PALESTIN . Ia sesuai untuk disapu dan dimakan.

3. CUKA EPAL ORGANIK 'WITH MOTHER & UNPASTEUR' - (brand yang dicadangkan ialah BRAGG , LOHAS, yang penting 'WITH MOTHER DAN UNPASTEUR. Harga CUKA EPAL atau APPLE CIDER VINEGAR (ACV) ini adalah dalam RM29 untuk 950ml. Ia sesuai sebagai mandian (dicampur dalam air mandian) atau sebagai sapuan keatas kawasan ekzema (dicampur sedikit air , takut pedih) juga sebagai minuman pagi dan malam.

3. OLIVENOL (diperbuat dari jus ektrak Zaitun) - minum beberapa titis ikut sesuai budget dan badan anda . Harga dalam lingkungan RM199 sebotol boleh dibeli di Farmasi-farmasi terkemuka. Sebagai supplement atau makanan.

4. LACTOGG  (PROBIOTIK KAPSUL) atau PROBIOTIK DALAM BENTUK CECAIR  (harga lebih mahal) - boleh didapati dari farmasi terkemuka. Harga dalam lingkungan RM140. Sebagai supplement atau makanan.

5. KEFIR - minuman probiotik yang bagus untuk usus dan proses detokfikasi. Anda boleh mendapatkan KEFIR GRAIN ATAU BENIH KEFIR secara percuma di group FACEBOOK.tertentu.

6. KAMBUCHA - CENDAWAN MEKAH atau CENDAWAN MUD-MUD , Anda juga boleh mendapatkan SCOOBY atau CENDAWAN MEKAH percuma dalam group FACEBOOK tertentu Ia adalah minuman probiotik yang bagus.

Untuk khasiat Kambucha Tea ATAU TEH KAMBUCHA DI LINK INI KHASIAT TEH KAMBUCHA ATAU TEH CENDAWAN MEKAH

7. MANNA (GUM ARABIC)  - amat bagus dalam MERAWAT EKZEMA dan MEMPERKUATKAN USUS.  Anda boleh membaca khasiat Manna atau Gam Arabic ini disini KHASIAT GUM ARABIC ATAU MANNA

8. NEUTRAX - keluaran FGV dari EKSTRAK KULTUR KELAPA bermutu tinggi - Boleh didapatkan difarmasi harga dalam RM70 sebotol.

9. LUBAN - juga amat bagus diamalkan oleh penghidap EKZEMA dan sedang mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL. Saya akan menulis mengenai luban dalam artikel akan datang.

10. BELALAI GAJAH- daun belalai gajah amat bagus untuk RAWATAN EKZEMA dan mereka yang sedang mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL. Anda hanya perlu mengisar DAUN BELALAI GAJAH atau beli sahaja TEH BELALAI GAJAH untuk minuman.

12. EPSOM SALT - Epsom salt amat bagus untuk mandian dan proses detoks mereka yang sedang menghadapi EKZEMA dan mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL. Hanya perlu mengguankan EPSOM SALT sebagai rendaman kaki atau mandian sahaja.

13. ROOIBOS TEA - ia amat bagus untuk proses detoks , sebagai mandian dan minuman. Anda boleh merujuk khasiat rooibos tea disini KHASIAT ROOIBOS TEA

14. DAUN BIDARA - anda boleh mengamal minum daun bidara atau beli sahaja teh daun bidara.

15. BAOBAB - buah baobab kaya dengan vitamin C dan kebaikan lain. Ia juga amat bagus bagi pengidap EKZEMA dan sedang mengharung TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW)

16. VITAMIN C  ORGANIK ATAU SODIUM ASCORBATE - ia juga adalah supplement yang amat bagus untuk pengidap EKZEMA dan yang sedang mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) , terutama jika anda membuat megadose vit c. Megadose Vitamin C ini, anda kena banyak belajar sebelum mula menjalaninya. Saya akan menulis mengenainya di artikel akan datang.

Pilihan jenama Vitamin C Organik di artikel ini Vitamin C Organik l

17. JUICING - minum banyak green juice atau jus sayur hijau yang dibuat sendiri. Serta kurangkan gula dan kanji.

Anda digalakkan juicing daun betik dan kunyit atau epal hijau dan peria.

Anda juga boleh membaca maklumat lanjut mengenai JUICING di blog ketiga saya di link ini http://qk99.blogspot.my/search/label/juicing

18. AIR KELAPA MUDA SEGAR - Ini juga adalah antara supplement penting bagi mengharungi EKZEMA atau TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) kerana ia adalah supplement atau bahan yang boleh membunuh parasit atau membuang toksin dari tubuh.

19. NENAS - empulur nenas mempunyai nilai ENZIM BROMELAIN yang amat bagus untuk tubuh dan membunuh parasit. Anda boleh mengamal menikmati nenas muda terutama bahagian empulurnya.

20. DELIMA - buah delima merah dan bijinya juga bagus untuk membunuh parasit dan detoks. Ia amat bagus untuk MELAWAN EKZEMA dan mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW)

21. BIJI BETIK MENTAH - biji buah betik juga amat bagus untuk membunuh parasit. Anda boleh menikmatinya mentah-mentah atau menambah sebagai perisa didalam salad atau minuman smootie pilihan anda.

22. BAWANG PUTIH MENTAH SEGAR - ini adalah antara supplement atau SENJATA UTAMA BAGI MELAWAN EKZEMA , CANDIDA dan juga TOPICAL STEROID WITHDRAWAL. Anda kena menikmatinya mentah-mentah, cincang halus atau tumbuk atau ketuk bawang putih anda. Biarkan selama 10 minit supaya allicin atau bahan penting dalam BAWANG PUTIH keluar, dan nikmatinya mentah-mentah dengan air atau nasi panas. Ia amat bagus untuk tubuh anda yang sedang lemah dan sakit. Pilihan terakhir , beli sahaja kapsul bawang putih Allimax DI COSWAY atau difarmasi berdekatan anda.

23. LIDAH BUAYA - lidah buaya atau aloe vera juga amat bagus untuk sapuan dan dibuat jus bagi menghadapi PROSES TROPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) DAN MENGUBATI EKZEMA. Anda boleh mengisar epal hijau dan lidah buaya untuk jus yang enak dan berkhasiat serta mampu membuang toksin didalam badan.


Walau ,bagaimana pun , bagi mereka yang masih diperingkat permulaan mengharungi TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) , anda tidak digalakkan menikmati makanan yang mengandungi gula walaupun gula asli dalam masa 3 bulan atau mengikut tubuh badan anda. Selepas tiga bulan anda boleh menikmatinya sedikit demi sedikit. Ini termasuklah buah-buahan yang manis, malah air kelapa yang manis dan nenas yang manis juga tidak digalakkan. Tetapi jika proses TROPICAL STEROID WITHDRAWAL berjalan lancar, selepas 3 BULAN anda perlahan-lahan boleh menikmatinya.

KURANGKAN JUGA MAKANAN YANG MENGANDUNGI KANJI, YIS DAN BERTEPUNG TINGGI SEBOLEH MUNGKIN. TUKARKAN BERAS BIASA KEPADA BERAS PARBOILED ATAU BERAS BASMATI ATAU  BERAS PERANG.

TUKAR JUGA GULA ANDA KEPADA GULA ORGANIK ATAU GULA PERANG.

BANYAK MAKAN SAYUR-SAYURAN HIJAU SERTA MAKANAN PREBIOTIK DAN PROBIOTIK.

TEMPOYAK , TEMPE , TAPAI digalakkan makan selepas proses TROPICAL STEROID WITHDRAWAL dilalui lebih dari 3 bulan.

Ini sahaja yang saya dapat kongsikan untuk kali ini, saya akan menyambung artikel mengenai EKZEMA DAN TOPICAL STEROID WITHRAWAL (TSW) lagi dimasa akan datang. DOAKAN.


Assalammualaikum .Terima kasih..
Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...