Selasa, 22 September 2015

MENGHIDAPI EKZEMA ? - GUNA SABUN PENCUCI PAKAIAN UNTUK EKZEMA


Ini adalah sambungan artikel sebelumnya di link ini. UBAT DAN SUPPLEMENT MENGHARUNGI EKZEMA ATAU TOPICAL STEROID WITHDRAWAL

Bagi anda yang sedang mengharungi EKZEMA atau TOPIKAL STEROID WITHDRAWAL , banyak pantang larang yang perlu anda harung untuk ENAM BULAN PERTAMA dari segi diet atau pemakanan serta cara hidup.

Ini termasuk juga penggunaan kosmetik, barangan rumah seperti sabun basuh, pewangi dan sebagainya.

Perkara pertama selain DIET anda boleh menukar pencuci pakaian anda atau pencuci pinggan mangkuk anda kepada pilihan-pilihan yang lebih selamat iaitu:-

1. Tukarkan pencuci pinggan mangkuk dan pakaian anda kepada SOUP NUT  atau BUAH LERAK, link mengenai SOUP NUT atau BUAH LERAK dan cara membuat pencuci pakaian dan pencuci pinggan mangkuk alami terdapat artikel dan link ini BUAT PENCUCI PINGGAN MANGKUK DAN PENCUCI PAKAIAN SENDIRI . Ia jauh lebih semulajadi dan selamat.

2. Pilihan kedua anda boleh menggunakan SODA BIKARBONAT atau BAKING SODA sebagai PENCUCI PAKAIAN dan PENCUCI PINGGAN MANGKUK anda. Anda boleh membeli SODA BIKARBONAT atau BAKING SODA ini dengan harga kurang RM5 sekilo di kedai-kedai yang menjual barangan membuat kek dan biskut. Ia jauh lebih murah dari anda membeli SODA BIKARBONAT peket kecil di pasaraya. Ini adalah artikel dan link mengenai kegunaan SODA BIKARBONAT untuk info anda SEJUTA KEGUNAAN BAKING SODA.

3. Selain BAKING SODA atau SODA BIKARBONAT anda juga boleh menggunakan CUKA PUTIH atau CUKA TIRUAN sebagai PENCUCI PAKAIAN anda atau PELEMBUT FABRIK bagi pakaian anda. Saya menggunakan kedua-dua sekali untuk mencuci pakaian saya.

Untuk basuhan pertama GUNAKAN SODA BIKARBONAT atau BAKING SODA, untuk bilasan terakhir gunakan sahaja CUKA PUTIH atau CUKA TIRUAN sebagai PELEMBUT FABRIK SEMULAJADI dan tidak perlu membilas lagi. CUKA PUTIH atau CUKA TIRUAN juga boleh bertindak sebagai PENCUCI PAKAIAN SEMULAJADI selain PELEMBUT FABRIK SEMULAJADI.

4. Pilihan seterusnya GUNAKAN SABUN PENCUCI ORGANIK yang kini banyak terdapat di pasaraya dan farmasi juga kedai organik. Sekurang-kurangnya ia lebih selamat dari pencuci biasa yang tinggi kandungan kimia yang terdapat di pasaran.

5. Jika anda masih ingin menggunakan pencuci biasa pilih yang kurang kimia seperti jenama SUNLIGHT untuk membasuh pinggan mangkuk atau KAO ATTACK untuk mencuci pakaian.

Anda tetap LEBIH DIGALAKKAN menggunakan PENCUCI PAKAIAN dan PENCUCI PINGGAN MANGKUK SEMULAJADI jika anda boleh melakukan perubahan ini.

TERDAPAT BANYAK KESAN BURUK akibat dari PENGGUNAAN PELEMBUT FABRIK terhadap KULIT dan KESIHATAN anda termasuk TERHADAP BAYI.

BAHAYA DAN KESAN SAMPINGAN PELEMBUT FABRIK terdapat di artikel di link ini http://www.naturalnews.com/034617_fabric_softeners_toxic_chemicals_laundry.html .

Anda boleh menggantikan pewangi pakaian anda dengan ESSENTIAL OIL yang lebih selamat dan wangi. Titik sahaja dalam bilasan terakhir pakaian anda. (Gunakah cuka putih untuk bilasan kedua dan ESSENTIAL OIL untuk bilasan terakhir).

Apakah anda masih ingin MENGGUNAKAN PELEMBUT FABRIK ketika anda MENGHARUNGI TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) DAN MENGIDAP EKZEMA ?.

BAGAIMANA PULA DENGAN BAYI atau ANAK ANDA YANG KINI SEDANG MENGHIDAP DAN MENGHARUNG PERJALANAN MENYEMBUHKAN PENYAKIT EKZEMA DAN BERTARUNG DENGAN PROSES TROPIKAL STEROID WITHDRAWAL?.

Pilihan di tangan anda sendiri.

Untuk pilihan sabun pencuci pakaian dan pinggan mangkuk organik , boleh rujuk di artikel ini SABUN ORGANIK BAGI MASALAH EKZEMA

INFO seterusnya akan saya tulis dalam artikel selanjutnya.

Terima kasih dan Assalammualaikum.Tiada ulasan:

It's Me

Foto saya

BLOGPRENEUR.  

Pencinta,  penjual dan penghasil produk dari bahan Semulajadi. 

Pengalaman perbankan, insurans & takaful. 

Sedang berusaha mengamalkan diet lebih sihat dan ilmu dalam pemakanan serta kesihatan juga keusahawanan. 

Founder Crunchy Flakes by QK,  Original Body Scrub, Hair Gone, Carboness Powder & BLACK SCRUB. 

Sebarang pertanyaan atau jalinan kerjasama sila email ke

qisyakhadeeja@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...