Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang. Sempena petang Jumaat yang mulia ini saya ingin berkongsi dengan anda semua rahsia dan khasiat pucuk pegaga yang menjadi kegemaran nenek moyang kita suatu masa dulu.
pucuk pegaga ini dibeli oleh saya di pasar dengan harga RM2 sahaja |
Khasiat diambil
dari wikipedia
Pegaga
kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan Vitamin C.
Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta
mengelakkan masalah kegemukan.[perlu rujukan]
Pegaga
banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam. Daun pegaga juga
boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India,
pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan
daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. [perlu rujukan] Dalam
perubatan tradisional Cina, pegaga digunakan untuk antaranya untuk mengubati
selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.[5]
Antara
khasiat lain pegaga adalah:[perlu rujukan]
·
penawar alahan
·
merawat asthma dan sesak nafas
·
merawat jangkitan paru-paru
·
merawat kegusaran dan kegigilan
·
anti kanser
·
melawaskan air kencing dan membantu
merawat buah pinggang
·
penawar batu karang
·
penawar kencing berdarah
·
penawar ulser
·
merangsang peredaran darah
·
merawat cirit birit dan gastrik
·
menurunkan tekanan darah
Pegaga
boleh dimaklumkan sebagai ulam yang
bernutrisi dan berkhasiat. Ia boleh dimakan mentah atau dimasak. Rasanya agak
sedikit pahit, dan sering digunakan oleh orang Asia untuk memasak sebagai
sayuran tambahan. Diakhir penyediaan hidangan seperti kari, mi goreng atau nasi goreng,
penyudah hiasan makanan tersebut biasanya diletakkan hiasan seperti hirisan
daun pegaga, dan daun bawang. Masyarakat Nusantara juga menjadikan ekstrak
pegaga sebagai minuman herba atau tonik herba atau jamu. Pegaga juga sering
dimakan bersama nasi putih yang berlauk-pauk, daun pegaga dicicah dengan sambal
belacan juga dijadikan pencuci mulut tradisional yang sedap dan pedas.
Masyarakat India pula
menjadikan ekstrak daun pegaga sebagai minuman musim panas yang dicampur ais
dinamakan “thandaayyee”.
Pegaga
telah digunakan sejak zaman dahulu kala khususnya dalam sistem perubatan yang
mengamalkan kaedah Ayurvedic di India dan kaedah perubatan Cina.
Lebih
lagi, pegaga dipercayai mempunyai kelebihan dalam memberi kesan terus kepada
masalah tekanan darah rendah dan selalu dirujuk sebagai ubat tradisional untuk
mengembalikan keserian wajah dan awet muda.[6]
***Dibawah ini pula adalah artikel
mengenai pegaga yang saya copy paste dari link blog ini http://zakariahashim.blogspot.com/2012/03/seribu-satu-khasiat-tersenbunyi-pegaga.html
Daun Pegaga ini rasa nya pahit
sedikit sahaja. Dia lah pegubat luka yang amat mustajab. yang saya tahu ia ada
lah PEGUBAT LUKA. LUKA DALAMAN DAN LUARAN YANG KITA ALAMI SERPERTI (
RADANG USUS DAN PENDARAHAN OTAK ) KITA BUAT IA SEBAGAI TEH HERBA ( TEH
CINA ) CARA NYA KITA AMBIL DAUN PEGAGA DAN KERING KAN NYA ..
'' KITA JUGA BOLEH MAKAN SEBAGAI ULAMAN SETIAP KALI MAKAN BERSAMA NASI ''
MARI KITA BELAJAR APA YANG ADA DI SEBALIK KHASIAT PEGAGA INI...
1) IA DAPAT MENGATASI PENYAKIT KENCING MANIS.
2) MENGURANGI KADAR LEMAK SETELAH MEGAMBIL SECARA. BERTERUSAN SELAMA 2 MINGU. BADAN AKAN TERASA RINGAN DAN SEGAR.
3) MENGATASI SEMBELIT DAN ANGIN.
4) MELANCARKAN PEMBUAGAN AIR BESAR DAN MEMBANTU MENGELUARKAN TOKSID AKIBAT SEMBELIT.
5) MENURUN KADAR ASID URIK YANG BERLEBIHAN AKIBAT PENYAKIT GHOUT.
6) MENHILANG KAN SAKIT KEPALA AKBAT MIGRAN.
7) MENHALUS KAN KULIT DAN MENGATASI MASA ALAH PENYAKIT KULIT.
8) MENGUAT KAN SEL OTAK DAN BAIK UNTUK MINDA KITA SEMUA.
9) MENGUAT KAN IMUNISASI BAGI MENCEGAH PENYAKIT.
10) SANGAT BAIK UNTUK WANITA YANG MEGANDUNG DAN SETELAH MELAHIR KAN ANAK.
11) MENGATASI MASA ALAH KENCING MANIS DENGAN MENURUN KAN KADAR GLUKOS DAN MENYEMBUHKAN GENGREN.
12) MENCEGAH MASA ALAH KARDIVASKULAR.
13) BAIK BAGI WANITA YANG MENOPOUS DAN OSTEOPORISIS.
14) JIKA ANAK2 KEMBUNG PERUT IA BOLEH DI RAWAT. MINUM AIR INI DI TAMBAH KAN MADU ASLI. INSYAALLAH..
15) UNTUK PENYAKIT KULIT SEPERTI - KURAP - GATAL2 - KUTU AIR - GENGREN. ( AMBIL HAMPAS TEH TERSEBUT DAN SAPU KAN PADA BAHAGIAN TERSEBUT.
16) BUAWASIR SETELAH DI MINUM - HAMPAS TEH TERSEBUT DI BUNKUS DALAM KAIN PUTIH DI BUNKUS KEMAS. KEMUDIAN DI SELIT KAN TEMPAT SAKIT DAN PAKAI SELUAR DALAM.
'' CARA-CARA MINUM NYA. KITA DI GALAK KAN MINUM SETIAP RENDAMAN SEBANYAK 3 KALI. SETELAH ITU BARU HAMPAS INI DI GUNA KAN. BUAT SAPU PADA TUBUH KITA.
AIR RENDAMAN JAGAN LAH TERLALU PANAS SETELAH DI MASAK BIAR KAN SELAMA 15 - 10 MINIT BARU LAH KITA RENDAM TEH HERBA PEGAGA INI.''
'' KITA JUGA BOLEH MAKAN SEBAGAI ULAMAN SETIAP KALI MAKAN BERSAMA NASI ''
MARI KITA BELAJAR APA YANG ADA DI SEBALIK KHASIAT PEGAGA INI...
1) IA DAPAT MENGATASI PENYAKIT KENCING MANIS.
2) MENGURANGI KADAR LEMAK SETELAH MEGAMBIL SECARA. BERTERUSAN SELAMA 2 MINGU. BADAN AKAN TERASA RINGAN DAN SEGAR.
3) MENGATASI SEMBELIT DAN ANGIN.
4) MELANCARKAN PEMBUAGAN AIR BESAR DAN MEMBANTU MENGELUARKAN TOKSID AKIBAT SEMBELIT.
5) MENURUN KADAR ASID URIK YANG BERLEBIHAN AKIBAT PENYAKIT GHOUT.
6) MENHILANG KAN SAKIT KEPALA AKBAT MIGRAN.
7) MENHALUS KAN KULIT DAN MENGATASI MASA ALAH PENYAKIT KULIT.
8) MENGUAT KAN SEL OTAK DAN BAIK UNTUK MINDA KITA SEMUA.
9) MENGUAT KAN IMUNISASI BAGI MENCEGAH PENYAKIT.
10) SANGAT BAIK UNTUK WANITA YANG MEGANDUNG DAN SETELAH MELAHIR KAN ANAK.
11) MENGATASI MASA ALAH KENCING MANIS DENGAN MENURUN KAN KADAR GLUKOS DAN MENYEMBUHKAN GENGREN.
12) MENCEGAH MASA ALAH KARDIVASKULAR.
13) BAIK BAGI WANITA YANG MENOPOUS DAN OSTEOPORISIS.
14) JIKA ANAK2 KEMBUNG PERUT IA BOLEH DI RAWAT. MINUM AIR INI DI TAMBAH KAN MADU ASLI. INSYAALLAH..
15) UNTUK PENYAKIT KULIT SEPERTI - KURAP - GATAL2 - KUTU AIR - GENGREN. ( AMBIL HAMPAS TEH TERSEBUT DAN SAPU KAN PADA BAHAGIAN TERSEBUT.
16) BUAWASIR SETELAH DI MINUM - HAMPAS TEH TERSEBUT DI BUNKUS DALAM KAIN PUTIH DI BUNKUS KEMAS. KEMUDIAN DI SELIT KAN TEMPAT SAKIT DAN PAKAI SELUAR DALAM.
'' CARA-CARA MINUM NYA. KITA DI GALAK KAN MINUM SETIAP RENDAMAN SEBANYAK 3 KALI. SETELAH ITU BARU HAMPAS INI DI GUNA KAN. BUAT SAPU PADA TUBUH KITA.
AIR RENDAMAN JAGAN LAH TERLALU PANAS SETELAH DI MASAK BIAR KAN SELAMA 15 - 10 MINIT BARU LAH KITA RENDAM TEH HERBA PEGAGA INI.''
Baiklah secara ringkasnya khasiat pegaga ialah untuk
menyegarkan badan dan menambah tenaga, merawat pitam, mengurangkan berat badan,
awet muda dan untuk mengecutkan peranakan amat sesuai untuk wanita lepas
bersalin.
Jika anda ingin membeli pegaga , pilihlah pegaga kampong (yang
bersaiz kecil). Jangan lupa makan akar
pucuk pegaga itu sekali kerana ibu saya berpesan akar pegaga itulah yang bagus
dan memanaskan badan. Seeloknya jauhkan dari membeli pegaga yang berdaun besar
kerana ada orang yang makan badannya berangin (pegaga yang biasa dibuat jus).
Jika anda sukar menikmati pegaga. Digalakkan anda mengisar ulam pegaga
mentah-mentah dan terus meminumnya. Anda boleh belajar mengamalkan ulam pegaga
dengan menikmatinya dengan nasi panas dan cicah tempoyak. Pegaga adalah ulam
yang jarang mengandungi racun perosak dan alternative baik bagi sayur organic yang
jauh lebih mahal.
Baiklah sekian sahaja artikel saya untuk kali ini. Terima
kasih kerana membaca artikel ini. Jumpa lagi dalam artikel akan datang. Salam
sayang dari saya. Love, huge & kiss.
2 ulasan:
Assalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pelbagai pokok herba & ulaman beserta herba kering. Antara yang ada :-
Rerama hijau
Stevia
Halia bara
Lempoyang
Turi
Ulam raja
Sambung nyawa
Tenggek burung
Tebengau
Belalai gajah
Kemunting
Pokok2 buah
DAN BANYAK LAGI
lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor (search Google: D'Kaduk Herbs & Floral ) Harga berpatutan..perkhidmatan penghantaran dan pos juga disediakan.. hubungi utk sbrg pertanyaan & maklumat lanjut:
0122440099 -Azizi @ 0123106846 -Faizal
Salam
Catat Ulasan