Jumaat, 5 April 2013

Tempat Makan Best Di Kuantan - Part 5

ok darling.. seperti yang i janjikan dalam entry before this..http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/03/tempat-makan-best-di-kuantan-part-4.html .. so hari ini.. i sedaya upaya menyiapkan entry ini.. heheh.. so enjoy all pic restoran dan tempat makan dibawah..

19. Restoran Sri Affa (Sebelah kiri Hotel Sri Malaysia jika dari Bandar Kuantan)
Bagi i makanan di restoran ini biasa sajork.. tapi i tak tahulah why ramai yang cakap makanan di restoran ini semua best.. maybe time i makan tuhz kot chef dia dah penat memasak atau i yang kurang bernasib baik.. yelah memasak nihz..kita sendiri pun ada masa masak sedap.. ada masa tetiba tak sedap walau sama sajork bahannya gitew.. so kat restoran ini antara yang famous ialah steamboatnya.. RM17 satu kepala jika tidak silap ye... hehehehe.. bagi i steamboat dekat sini especially kuah tom yam nya... memang memenuhi selera i.. i suka ye.. so uols.. kalau datang sini please makan steamboat sekali... huhu

pemandangan dari luar restoran ini

disini juga ada dijual desert antaranya cup cake

bagi perokok.. uols boleh memilih meja diluar ye

pemandangan didalam - actually sini memang ramai pelanggan ye

time ini dinner ye... dan memang ramai family dinner di sini

antara menu masakan disini

steamboat disini sedap ye.. especially tom yam

antara menu minuman

antara hidangan dalam steamboat

menu steamboat


anak saudara i menikmati jus oren.. yang dalam gelas itu.. hot choclate ye...


my dad kusyuk menikmati chicken chop

chicken chop disini biasa saja ye...


bagi i olio spagheti disini not my taste.. tak tahu lah taste orang lain ye...


nasi goreng ikan masin pun rasanya biasa saja


i menikmati hidangan

If uols nak dinner disini (lunch pun buka ye restoran ini).. make sure datang awal.. coz parking susah dapat.... harga di restoran ini.. boleh tahan ye.. semua menu diatas berjumlah lebih kurang RM80 termasuk minuman..makanan dan steamboat untuk 2 orang (minuman yang tiada dalam gambar.. kopi radix dan carrot juice).. So sila try...


20.  Restoran Aliff (Restoran Mamak sebelah Megamall Kuantan )
Restoran Aliff ini banyak cawangan.. i baru sajork tahu yang restoran Aliff di Jalan Besar Kuantan juga menghidangkan nasi campur yang makan diatas daun pisang untuk lunch.. dan dikatakan agak sedap.. so uols boleh try.. .tetapi restoran Aliff yang i pergi ini adalah untuk breakfast.. dan sebelah megamall, Kuantan. Honestly bagi i.. pelayan di restoran Aliff ini tidak semesra pelayan di restoran mamak seperti Pelita Nasi Kandar , Ampang Point.. (Actually base my experiance Pelita , Ampang park pun tak semesra layanan Pelita Ampang Point heheheh.. )... untuk warga KL atau kota.. please jangan terkejut.. actually harga makanan di Kuantan ini.. kadang-kadang mengalahkan harga di restoran biasa atau warung di area KL ye.. jangan tak percaya... huhuhu... so enjoy all pic below yang i breakfast dekat restoran Aliff ini..


sign board Restoran Aliff 

Menu untuk breakfast atau sarapan disini

pemandangan didalam restoran

menu untuk breakfast

pemandangan didalam restoran

pemandangan didalam restoran

i just breakfast tosai dan teh halia sajork kerana baru lepas makan nasi goreng dekat rumah.. heheehh harga RM3.40  ye semua sekali.. tosai RM1.70 dan teh halia pun RM1.70 - murah lagi harga teh tarik dekat kedai mamak dekat ampang dan pandan indah ye....

So sila pergi ye makan sini jika uols ingin mencuba masakan di sini...


21. Bahulu Kak Su , Chengal Lempong , Kuantan
Kedai bahulu ini juga antara yang ramai pelanggan.. bagi i .. bahulu disini biasa sajork.. tapi my mum suka bahulu bunga disini kerana garing.. adik ipar i pula suka bahulu bulat besar disini coz sedap katanya.. tak tahulah i apa yang sedap.. coz taste masing-masing... so.. enjoy pic below...

kedai Bahulu Kak Su.. if uols dari Kuantan .. gerai ini sebelah kiri uols ye

my mum kusyuk men"shopping"

adik lelaki i suka sangat kuih bakar disini.. tapi i kurang suka coz manis dan kurang lemak.. i suka kalau lebih berlemak rasanya... cerewet ye i nihz ye.. hahahaha

favourite my mum ye bahulu bunga dekat sini.. bahulu bulat itu favourite adik ipar i.. i  kurang suka coz manis... hehehehe i lebih suka lemak... boleh???

sorry.. i tak pernah cuba lagi ye...

akok disini juga not my taste.. coz keras dan manis.. tapi adik laki i yang bongsu suka.. i suka akok yang lembek dan lemak... tetapi ikut kajian i.. memang kanak-kanak suka kuih manis-manis macam akok disini.. hehehehe .. orang dewasa lebih suka akok lembek dan berlemak...

tempat memasak di kedai ini


sila datang beli


tempat memasak

bila dah dimakan baru i ingat nak ambil gambar ye.. heheheh

kuih bakar yang bagi i rasanya manis dan kurang lemak... adik laki i suka.. tapi i  kurang suka.. heheheh

akok ini keras .. .manis dan kurang lemak.. adik lelaki bongsu i suka.. dan i kurang suka.. my mum pun kurang suka ye..

my mum memang suka bahulu jenis ini.. coz garing kata my mum...  i yang cerewet nihz.. kurang suka coz manis.. i suka berlemak dan lembut.. wkakakakak

So uols boleh datang beli di kedai ini.. my mum cakap bahulu bunga dekat sini murah.. i tak ingat pula berapa biji RM1 ye..so sorry...

22. Cendol Mustaffa sebelah Station Minyak Shell (Menghala ke Taman Gelora @ selepas Satay Zul , di sebelah Kanan jika dari Bandar Kuantan )
If uols nak tahu... Cendol Mustaffa inilah cendol paling famous di Kuantan..siap masuk majalah chinese lagi ye.. (actually, i baru sajork tahu ye.. tuhz pun dari staff digi centre di Megamall, Kuantan)... Dekat sini. .serius ramai pelanggan.. amat peramah pelayan dan pemilik kedai ini okey.. sini juga siap ada cop halal jakim lagi.. ramai ustaz-ustaz dan insan berkopiah dan menutup aurat full datang makan disini... so sila datang makan segera ye... i dah try cendol disini. .not bad.. kurang manis dan kurang lemak... i punya taste berlemak dan sukakan cendol yang isi buah-buahan.. tapi bagi i.. oklah cendol ini...mesti uols pun suka... coz taste i tak dikira kerana i seorang yang cerewet bab makanan...heheheheh ataupun taste i yang pelik dari orang lain.. wkakakakaka

dibuka 11am hingga 7pm ye
Antara menu yang dijual

Halal Jakim tuhzzz....

kedai ini luas... dan ramai group2 berkopiah datang makan dekat sini ye...

kan i dah cakap .. .luas.. hahahaha

pemandangan disini



jangan tak percaya siap masuk majalah masakan cina lagi ye....

cendol ice cream yang i makan.. kurang manis dan sedap.. please try ASAP

memang sedap dimakan ketika cuaca panas.. nyamm!
bagi warga Kuantan yang tak pernah datang makan disini.. sila datang ye... dan untuk mereka yang datang bercuti di Kuantan pun please try...

Semoga uols suka entry ini.. jumpa lagi di next entry.. salam sayang dari saya.. selamat berhujung minggu.. luv!

****ini link sambungan entry ini untuk Tempat Makann Best Di Kuantan - Part 6 http://little-queen-qkhadeeja.blogspot.com/2013/05/tempat-makan-best-di-kuantan-part-6.html



**** Saya akhirnya berjaya mengeluarkan produk makanan sendiri yang lebih kepada snek .. dipanggil CRUNCHY FLAKES by Qisya Khadeeja.. Ia hanya berharga RM10, diperbuat dari flakes asli gred A, rempah-ratus, kekacang dan daun kari.. amat sesuai untuk anda yang diet. .malah amat digemari oleh semua golongan.. anak saudara saya juga menyukainya.... Jika anda berminat untuk membelinya .. just whatapp sahaja ke 0162762636.. ia adalah produk yang dibuat dan dipasarkan oleh saya sendiri... terima kasih....


Hanya berharga RM10 satu balang.. ia diperbuat dari flakes asli bermutu tinggi gred A, kekacang berkhasiat,, rempah bermutu, daun kari segar, dan lada kering ranggup.. amat digemari semua golongan walaupun kanak-kanak. Anda wajib mencubanya.. hehehe




CRUNCY FLAKES .. buatan saya... berminat hubungi dan whatapp saya, qadeeja 0162762636... tqvm

Crunchy Flakes by Qisya Khadeeja juga boleh dibeli melalui pos.. sila like facebook https://www.facebook.com/cruncyflakesbyQK untuk maklumat lanjut .. senarai agent dan tempat terpilih yang terdapat produk ini terutama disekitar Tempat Makan Famous di Kuantan.

Jika anda berada di Kuantan anda boleh mendapatkan Crunchy Flakes by Qisya Khadeeja di tempat berikut :-

1.Terminal Usrah ,Balok (depan Pasaraya Eng Hong, Balok)

2. Nasi Ayam Noor , Balok (depan KFC Balok)

3. Restoran Ismail , Chengal Lempong

4. Medan Selera Oh! Fatimah, Sg.Karang (depan Swiss Garden Hotel)

5. Kedai Chalong belakang Surau Haji Zainon , Beserah

6. Akob Patin House 2  (tepi sungai @ benteng yang kini telah berpindah ke, Indera Mahkota 8 sebaris restoran Rahmat sebelah Shell )


 7. Aida Corner (sebelah Bank Rakyat Kuantan @ depan Masjid Besar)

8. Warung Pok Su & Mok Su , Tanjung Lumpur (sebelah balai polis Peramu)


9. Akob Patin House 1 (belakang Maybank Jalan Bukit Ubi, berdekatan Kuantan Parade)

10. Restoran Sri Kampung Satu (sebaris Pasaraya Cowboy Bukit Sekilau)

11. Aida Corner belakang ECM (East Coast Mall / Capital Mall)



  Terima kasih atas sokongan anda kepada produk Crunchy Flakes by Qisya Khadeeja ini..

2 ulasan:

Lina berkata...

Restoran Sri Affa mmg tak sedap langsung. Sekali je pergi..lepas tu serik.

qisya khadeeja berkata...

Haha.. I pn confius wht rmi ckp sedap & sentiasa full.. Tp steamboat sini ok
La., sedap juga.. Jst mskn panas.. Mmg not my taste...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...