Selasa, 8 September 2015

KHASIAT BUAH DUKU


Buah Duku dan Buah Pisang adalah antara buah tempatan kegemaran saya

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang. Ketika ini adalah musim-musim terakhir buah-buahan tempatan yang akan habis pada bila-bila masa.

Selain BUAH RAMBUTAN yang kaya dengan pelbagai khasiat yang telah saya kongsikan didalam artikel ditajuk ini KHASIAT BUAH RAMBUTAN. BUAH DUKU juga mengandungi khasiat dan kelebihan sendiri.

Diringkaskan sahaja artikel ini. Berikut adalah antara KHASIAT BUAH DUKU :-

1.Tinggi Anti oksida

Kandungan Vitamin C yang terkenal sebagai antioksidan yang bagus untuk tubuh dalam melawan radikal bebas dan pelbagai penyakit turut terdapat dalam BUAH DUKU.

2. Buah Untuk Awet Muda

Kerana kandungan vitamin dan zat galian di dalam BUAH DUKU sekaligus ia membantu melawan radikal bebas, dan menjadikan tubuh dan badan lebih awet muda.

Vitamin C bukan sahaja berguna untuk melindungi protein lipid, asam nukleat dan karbohidrat malas ia juga boleh mengurangkan kerosakan radikal bebas di dalam tubuh.

3.Membantu Menguatkan GIGI

Buah Duku turut mengandungi fosfor dimana fosfor ini turut membantu gigi menjadi lebih kuat.

4.Turut Menjaga Kesihatan GUSI

Vitamin C juga membantu menjaga kesihatan gusi, dan BUAH DUKU amat tinggi dengan kandungan VITAMIN C.

5. Memperkuatkan Imunisasi Tubuh

Dengan kandungan Vitamin C yang tinggi, BUAH DUKU juga membantu memperkuatkan sistem kekebalan tubuh terutama bagi mereka yang sedang menjalani pemulihan dari penyakit tertentu.

6. Membantu Dalam Mengurangkan Berat Badan

Buah DUKU turut membantu tubuh untuk mendapatkan Carnitine. Carnitine akan mengarahkan molekul lemak ke sesebuah jaringan pembakaran lemak. Kebiasaannya , sesiapa yang sedang berusaha menurunkan berat badan, mereka harus kekurangan molekul lemak ini. Bagi mereka yang sedang berusaha menurunkan berat kekurangan molekul lemak ini akan menjadikan tubuh mereka mudah penat dan kurang tenaga.

7. Membantu Melancarkan Sistem Pencernaan

Kandungan serat yang tinggi didalam BUAH DUKU membantu dalam melancarkan pencernaan sekaligus turut membantu mengurangkan risiko kanser usus. 

Kandungan kalori, mineral serta zat besi didalam BUAH DUKU juga lebih tinggi berbanding buah epal dan buah jeruk manis.

8. Membantu memelihara kecantikan kulit

Kandungan VITAMIN E dalam BUAH DUKU membantu menjaga kesihatan kulit, dengan mengurangkan kesan penuaan, menghalus serta melembutkan kulit, membantu menjaga kelembapan kulit, melindungi kulit dari sinar matahari serta membantu penyembuhan luka.

9. Mengurangkan Kolesterol

Buah Duku juga turut membantu mengurangkan kolesterol didalam tubuh.

20. Membunuh cacing dalam usus

Biji BUAH DUKU turut membantu membunuh cacing. Ini yang diberitahu oleh ibu saya. Biji BUAH DUKU dahulunya dijadikan ubat cacing mudah bagi meyembuhkan masalah kecacingan.

Harga buah duku di tempat saya adalah dalam RM3-RM3.50 sekilo. BUAH DUKU amat enak dimakan segar.

Dengan kelebihan buah tanpa racun, buah tempatan seperti BUAH DUKU adalah alternatif jauh lebih baik dari buah-buahan import.

Belilah buah DUKU ini sementara musim-musim akhirnya yang masih tinggal sedikit masa lagi.


Untuk BUAH TEMPATAN YANG LEBIH TINGGI VITAMIN C DARI BUAH OREN, anda boleh menikmati BUAH JAMBU BATU , maklumat lanjut dalam artikel ini KHASIAT JAMBU BATU

Terima kasih.



2 ulasan: