Isnin, 30 Mei 2016

BLOGGER : LINK DARI FACEBOOK


klik imej untuk gambar yang lebih besar dan jelas
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang. Perkongsian kali ini ialah mengenai 'kehebatan facebook' untuk menambah jumlah pembaca dan 'page view'.

Jangan pandang rendah kepada kuasa facebook walau pun jumlah 'like' sharing artikel anda kurang dari 26 orang, kerana sharing link dari blog saya ke wall facebook milik saya untuk artikel 'Rakan dan Kerja' hanyalah 26 orang sedangkan yang likes hanyalah 26 orang sahaja, tetapi dashboard blogger menunjukkan lebih hampir 160 page view adalah dari link facebook, iaitu hampir 120 page view adalah untuk artikel 'Rakan dan kerja', selebihnya pula untuk artikel ke2 perkongsian saya yang hanya mempunyai kurang 12 likes dan link untuk artikel itu hampir 40 page view.

sila klik imej untuk gambar yang lebih besar dan jelas

Anda boleh melihat ke2-2 imej yang saya kongsikan di atas untuk anda, klik sahaja imej diatas untuk gambaran lebih besar dan jelas.

Cukup menunjukkan kepada anda betapa mulai dari hari ini , kongsi sahaja artikel anda diblog di wall facebook anda.

imej dari facebook, lihat link yang dikongsi hanya punyai 26 likes

Tunggu apa lagi, tidak perlu malu atau segan, kadang-kala ramai sahaja pembaca dan peminat yang menunggu artikel dari anda untuk info, pengetahuan atau semangat, mereka tidak akan tahu jika anda tidak mempromosikan artikel berharga anda itu.

Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda.

Terima kasih.



Ahad, 29 Mei 2016

REMEDI @ PETUA MENYEJUKKAN BADAN DI MUSIM PANAS


selain sedap minuman ini juga menyejukkan badan

Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang. Alhamdulillah saya masih diberi kesempatan untuk berkongsi dengan anda ilmu saya yang tidak seberapa ini.

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda REMEDI atau PETUA MENYEJUKKAN BADAN yang amat sesuai untuk anda yang sedang demam, menghadapi sakit kepala akibat cuaca panas, sakit tekak dan pelbagai penyakit lain yang bersangkut paut dengan panas badan atau suhu badan yang tinggi.

jika anda mempunyai budget lebih, pilihlah barli organik
Barli Jobs Tear atau lebih dikenali dengan nama 'air mata nabi ayub' saya memilih barli spain atau perancis bukan yang berwarna putih 
Bahan-bahan untuk remedi ini amat mudah iaitu :-

1.Air bertapis 
2. Barli Jobs tear atau barli biasa (yang telah direndam semalaman)
3. Longan kering 
4. Kurma merah atau kurma cina

longan kering organik
longan kering organik dan kurma merah organik
Anda boleh mendapatkan barli jobs tears, longan kering dan kurma cina di kedai ubat cina atau jika anda mempunyai budget yang lebih , anda juga boleh mendapatkan di kedai organik.

Perbezaan antara barli biasa yang senang didapati dikedai runcit berbanding barli jobs tears ialah, barli biasa mempunyai gluten dan barli jobs tears pula tidak mengandungi gluten. Barli jobs tears dikatakan adalah barli sebenar . Saya ada menulis mengenai jobs tears barli di artikel di link ini Barli Jobs Tears .

kurma merah dan longan kering yang telah dibersihkan
Kurma merah atau kurma cina yang terdapat di kedai tabib cina atau ubat cina kebiasaannya dikatakan diletakkan sedikit sulfur untuk tahan lama, berbeza dengan kurma cina atau kurma merah yang terdapat dikedai organik yang diletakkan didalam peti ais kerana mudah rosak. Jika anda membeli kurma merah atau kurma cina dikedai organik anda perlu menyimpan stok kurma merah dan kurma cina ini di dalam peti ais. Begitu juga halnya dengan longan kering, longan kering di kedai organik turut disimpan didalam peti ais untuk tahan lama, berbeza longan kering yang terdapat dikedai ubat cina yang ditambah sulfur untuk tahan lama dan disimpan diluar.


tutup periuk anda dan biarkan air mendidih

Cara membuatnya :-

1. Campurkan semua bahan-bahan diatas didalam periuk dan hanya panaskan diatas dapur dengan api perlahan.
2. Setelah semua bahan-bahan kembang, anda boleh tutup api dan tunggu sejuk.
3. Hidangkan panas atau sejuk.
4. Untuk tambahan rasa manis, tambahkan sahaja gula perang, madu atau gula batu organik.

pastikan longan kering, kurma merah dan barli telah kembang baru tutup api dapur
longan kering yang tadi kecut telah kembang dan mekar
kelihatan kurma merah dan barli tidak cukup kembang atau dididihkan 

Pastikan anda merendam barli anda semalaman didalam air bertapis. Selain itu air hendaklah sentiasa ditambah ke dalam periuk yang sedang mendidih untuk memastikan bahan-bahan kembang dengan sempurna.  

Jangan tiru saya ,kerana remedi diatas tidak cukup sempurna kerana saya mengejar masa. Kebiasaannya selepas kurma merah mulai kembang, ia akan menghasilkan bau wangi yang manis dan membuatkan anda berselera untuk menikmati manisan ini. Selagi ia belum menghasilkan bau bermakna remedi anda masih belum cukup masak dan kembang.

Campuran kurma merah atau kurma cina dan longan kering ini juga dibuat minuman untuk wanita mengandung yang kekurangan darah. Terdapat beberapa sahabat saya yang menggunakan remedi ini dan berhasil tanpa perlu menambah darah ketika mengandung. Jika anda menghadapi kekurangan darah, buat REBUSAN KURMA MERAH DAN LONGAN KERING sebagai REMEDI TAMBAH DARAH dan menambah tenaga untuk anda.

barli jobs tear Spain organik
Jika anda tidak cukup budget dan ingin berjimat cermat atau kekurangan bahan seperti kurma merah dan longan kering, air rebusan barli jobs tears juga sudah cukup membantu menyejukkan badan dan mengurangkan panas badan anda. Rebus sahaja barli jobs tears anda yang telah direndam semalaman.

rupa jobs tear barli yang telah direndam semalaman dan dididih berkali-kali diatas dapur , cukup kembang

Pastikan barli jobs tears anda cukup kembang dengan kerap menambah air dan mendidihnya berkali-kali, barulah anda akan mendapat hasil seperti diatas.

Selamat mencuba remedi mudah ini. Semoga panduan ini berguna untuk anda.

Terima kasih.

Jumaat, 27 Mei 2016

Rakan dan Kerja

bergambar bersama signboar atau papan tanda SGI Vacation Club
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang.
Telah lama saya tidak menulis di blog ini kerana kesibukan masa dan ketiadaan mood serta idea yang tidak kunjung tiba walau telah berkali-kali menekan 'keyboard' laptop sendiri.


Bergambar bersama Ziela yang berasal dari Sabah
Saya kongsikan dengan anda kisah saya disini , tentu sekali mengenai rakan dan kerja saya di pejabat. Hampir 3 bulan saya di Bandar Melaka dan Sgi Vacation ini, sekaligus sudah tiba masa saya mula mengira-ngira untuk mula 'berangkat' dari sini. 

bergambar bersama Ziela yang berusia muda hampir 10 tahun dari saya
Berada di bandar Melaka membuatkan saya cukup gembira, terlalu banyak tempat dan muzium serta kawasan belum dilawati saya, tetapi berkerja disini bagi saya adalah satu kepuasan berlainan kerana saya disini mula bersikap kembali 'kebudak-budakan', mengimbas kenangan hampir 17 tahun dahulu.

sesekali bergambar suka suki bersama Ika dan Ecah
Walaupun berkerja satu pejabat dengan adik-adik yang berusia hampir separuh usia saya, alhamdulillah sifat saya yang lebih mudah masuk dengan keadaan dan perangai yang masih 'keanak-anakan' mengurangkan tekanan berkerja disini walau semenjak dari mula, kerjaya ini bukan kena dengan jiwa saya sendiri.

ketika mini cocktail atau event di sebuah Hotel di Nilai, Negeri Sembilan
Bersyukur diberi rakan sekerja yang 'riang-ria' adalah bonus bagi saya kerana sekurang-kurangnya saya mempunyai ramai penghibur yang pandai mengambil dan menjaga hati saya. Ia kadang-kala usia yang jauh juga memberi kebahagiaan dengan cara tersendiri bagi mereka yang sebaya dan lingkungan umur saya kini.

snek vegetable chips pilihan saya
Ia, walau saya masih dalam diet ekzema, tetapi kesibukan kerja dan jadual yang ketat kadang kala menyebabkan saya sentiasa terbabas dengan diet yang lansung tidak teratur. Saya menikmati mcdonald yang dibelanja oleh Amy ketika event di Swiss Garden The Shore Melaka, dan saya juga berkali-kali menikmati pizza Vegetarian Domino's di Nilai kerana masalah mengejar waktu dan jadual event yang agak ketat menyukarkan saya membeli makanan yang lebih sihat. Sesekali ketika menikmati makan malam di restoran segera, saya menahan selera dan hanya menikmati vegetable chips yang lebih semulajadi walau bukan organik.

bergambar ketika mini cocktail atau event di Swiss Garden Residences , The Shore , Melaka

Di salah sebuah mini event
antara event yang dihadiri

kenangan di event kami di Swiss Garden Residences, Melaka
Saya lebih kerap memasak dari membeli makanan diluar untuk makan tengah hari, tetapi dalam seminggu saya tetap menikmati makanan di luar 2 atau 3 kali terpulang kepada masa dan keadaan. Saya sering menikmati makanan di restoran minang yang terdapat disini atau restoran masakan Indonesia terkenal iaitu Wongsolo.


bersiap sedia untuk keluar makan tengah hari

menikmati makan tengah hari di Restoran Wongsolo bersama rakan seperjuangan
Saya juga berkesempatan menikmati nasi briyani kambing sebagai menu makanan tengah hari saya disini bersama rakan-rakan satu pejabat saya.

menikmati makanan tengah hari bersama rakan sepejabat, Nurul dan Shahida adalah staff baru kami
selfie sebelum makan, tudung hijau muda ialah nurul dan tudung berbunga kecil ialah shahida

untuk kudap-kudapan saya lebih selesa memilih biskut jacobs dan sesekali saya memilih biskut atau cracker organic yang lebih mudah didapati dan lebih sesuai dengan diet ekzema saya.

bio cracker organic campuran minyak zaitun, tomato dan basil.

selain wafer loacker , wafer organik ini adalah antara pilihan saya
Saya masih setia menikmati nasi lemak daun pisang dan kopi tenum untuk sarapan pagi dan bergilir dengan roti sourdough atau oat bersama koko panas organik sebagai menu utama dan kegemaran saya disini.

2 bungkus nasi lemak daun pisang adalah antara menu wajib saya untuk sarapan termasuk kopi tenum
Saya juga mempunyai pilihan menu baru untuk masakan tengah hari saya iaitu spaghetti organik bersama sos tomato yang jauh lebih murah dari spaghetti yang dijual diluar, ia barang organik memang agak mahal berbanding bahan bukan organik, saya perlu redha kerana saya masih dalam diet ekzema dan seboleh-bolehnya saya cuba mengamalkan diet yang lebih sihat.

antara spaghetti organik dan sos organik pilihan saya
Dan ada waktunya kami semua menikmati makan malam bersama-sama terutama jika ada majlis perpisahan atau hari terakhir staff pejabat kami berkhidmat disini.

menikmati nasi lemak sedap di warung terkenal berdekatan bandar hilir Melaka
Di sini saya dikira amat beruntung atas layanan yang diberikan oleh adik-adik satu pejabat yang kerap melayan perangai 'gila-gila' saya, Ika dan sahabatnya Leha telah membawa saya mencuci mata ke A Famosa Premium Outlet atau lebih dikenali sebagai Malacca Premium Outlet, kemudian sahabat karib saya Rima pula datang ke Melaka bersama sepupu kesayangannya membawa saya menikmati makanan enak di Restoran Asam Pedas Selera Kampung, berdekatan Mahkota Parade untuk menikmati makanan tengah hari yang menghidangkan pelbagai lauk-pauk traditional yang terdiri dari pelbagai menu kegemaran saya sendiri.

bergambar bersama Ika di Melaka Premium Outlet
bergambar bersama sahabat Ika , iaitu Leha di MPO

Rima dan sepupu kesayangan beliau 
Rima, sepupu Rima dan saya bergambar di hadapan pintu gerbang Coconut Shake paling popular di Klebang

saya bergambar bersama Rima di Kincir air mercu hiasan di Malacca Outlet Premium
Di bandar hilir ini antara restoran atau kedai makan yang popular ialah Restoran Asam Pedas JR, tetapi secara peribadi bagi saya menu atau rasa asam pedas disini biasa sahaja, dan harga menu disini bagi saya agak mahal. begitu juga pendapat beberapa rakan saya yang lain.
Menu Asam Pedas Ikan Tenggiri di Asam Pedas Jr
Tetapi harus di puji lokasi Restoran Asam Pedas JR ini amat strategik dan menarik. Ketika makan anda boleh melihat suasana keindahan dan kemeriahan di Bandar Hilir Melaka ini disamping menara Taming Sari yang turun naik serta keindahan pelbagai beca yang dihias cantik dan berkelipan yang asyik lalu-lalang dihadapan anda yang sedang menikmati hidangan.

sambil menikmati makanan disini sambil anda boleh melihat keindahan bandar Melaka, dan menara Taming Sari Turun dan naik

Ecah bersama set nasi asam pedas tenggiri 
restoran ini ketika hari cuti sentiasa penuh dengan pelancong
Hanya ini yang dapat saya kongsikan dengan  anda. Terdapat banyak tempat menarik di Melaka yang belum saya kongsikan dengan anda, saya akan berkongsi dengan anda di artikel saya yang akan datang. 

Saya akan cuba untuk kembali aktif menulis blog dalam waktu terdekat ini. Doakan segala yang baik-baik untuk saya. 

Terima kasih.


Selasa, 3 Mei 2016

18 KHASIAT& KEBAIKAN HALBA YANG MENAKJUBKAN


halba organik pilihan saya, harga sebenar rm6.90 sebotol.
Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang tersayang. Alhamdulillah walau cuaca panas melanda negara , kita masih dikurniakan kesihatan yang baik dan masih boleh bernafas serta masih hidup dalam keadaan tenteram walau dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu.

Untuk kali ini saya ingin berkongsi dengan anda tentang khasiat hulbah atau halba iaitu antara herba yang amat berguna dan digalakkan dimakan dan diamal didalam perubatan islam sendiri.

Berikut adalah KEGUNAAN dan KHASIAT UTAMA HALBA terutama dalam bidang kesihatan terutama kaum wanita umumnya.

Rasulullah SAW bersabda . "sekiranya umatku tahu akan kelebihhan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas",

1. Halba adalah antara rempahan yang panas, dan ia membantu memanaskan badan bagi mereka yang sentiasa merasa tubuh 'sejuk' dan penuh 'angin'.

2. Amat sesuai ditambah dalam air suam atau ke dalam nasi untuk menambah susu ibu dan ia membantu menambah susu ibu dalam sehari dua sahaja selepas mengamalkan halba.

3. Turut membantu menstabilkan hormon wanita khasnya.

4. Dikatakan bahawa halba amat bagus dimakan bersama-sama kurma ajwa.

5. Halba amat bagus bagi permasalahan wanita termasuk untuk melancarkan haid, menghilangkan kembung,sebu dan senak rahim , mengurangkan senggugut serta merangsang rahim.

6. Halba juga amat bagus sebagai pencuci perut, menguatkan jantung, menghilangkan lendir dalam tekak, melegakan sakit kepala dan masalah migrain dan menyembuhkan buasir.

7. Dikatakan juga halba amat bagus bagi rawatan masalah kulit dan bisul, membantu mengurangkan berat badan dan masalah kegemukan, menyembuhkan buasir serta mengawal kencing manis.

8. Halba juga turut digunakan sebagai teh bagi menguatkan nafsu baik bagi kaum wanita atau kaum lelaki, malah dikatakan bahawa tabib kuno cina menggunakan halba bagi merawat masalah mati pucuk dan masalah penyakit batin kaum lelaki.

9. Halba juga berguna untuk menambah tenaga dan menguatkan badan, malah bagi anak-anak remaja atau sedang dalam tumbesaran halba membantu menguatkan badan dan tumbesaran yang lebih sihat.

10. Adalah diberitahu campuran ramuan halba dan madu asli membantu mengurangkan ketagihan rokok dan dadah. Wallhualam.

11. Halba juga membantu melegakan sistem monopos.

12. Melegakan senggugut, membesarkan payudara kerana kandungan estrogen didalam halba.

13. Turut merawat masalah usus, ekzema, mencarikan kahak, masalah kulit, ulser , gout dan penyakit auto imun lain.

14.Membantu mencuci perut dan darah sekaligus mencantikan struktur kulit dari dalam.

15, Mengetat dan meremajakan rahim.

16.Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan

17. Menambah kecerdasan otak kanak-kanak.

18. Sesuai untuk mereka yang ingin hamil sebagai ikhtiar, kerana halba membantu menyuburkan rahim dan merangsang rahim.

Ingin diingatkan disini, gunakan jumlah halba dalam kuantiti yang sedikit sahaja kerana sifat halba yang panas ditambah pula dengan cuaca panas yang sedang melanda negara ini jika anda tidak ingin diserang cirit birit, sakit kepala atau sakit tekak dan ulser.


Ini adalah resepi jamu untuk penyusuan atau Milk Booster ( jamu penambah susu badan)  dari halba untuk anda

Resepi Milk Booster atau jamu penambah susu badan

Semoga info ini memberi manfaat kepada anda.